funkcje liniowe
solara: Narysuj wykres funkcji f (x) = |x|
Bardzo pilne proszę o pomoc
8 cze 22:18
solara: przepraszam chodzi o ten wykres
f(x) = −|x|
8 cze 22:20
Bogdan:
8 cze 22:23
solara: a mógłbyś to wyjaśnić prostymi słowami ... ?
8 cze 22:25
rumpek:

1 − f(x) = x (funkcja liniowa)
2 − f(x) = |x|
3 − f(x) = −|x|
8 cze 22:26
solara: Jak by trzeba było narysować np. taki wykres f(x) = 2|x| ?
8 cze 22:26
Eta:
8 cze 22:28
rumpek:
Eto odwrotnie

kolega pytał o y =2|x| a nie o y = −2|x|
8 cze 22:31
solara: Dzięki serdeczne.
Jeszcze jest jeden problemik nad którym się głowie.
Mianowicie chodzi o wyznaczanie miejsca zerowego i dziedziny w ów przykładzie
Jakby ktoś mi to rozwiązał naprawdę by mi to durzo pomogło
8 cze 22:32
Eta:
Narysowałam wykres f(x) = −|x|
8 cze 22:32
rumpek:
dużo

D = R
a miejsca zerowe:
x
2 − 16 = (x − 4)(x + 4)
x = −4 v x = 4
8 cze 22:33
rumpek: Ajć
Eto sorki

niedopatrzenie punktów
8 cze 22:33
Eta:
D= R
f(x)=0 <=> x2−16=0 <=> (x−4)(x+4)=0 <=> x= 4 v x= −4
8 cze 22:34
solara: oczywiście że duŻo
ale zasypiam a muszę się jeszcze przygotować
8 cze 22:35
solara: Wracając do dziedziny ....
Mając w mianowniku x
2 zawszę będzie Df = R
8 cze 22:37
rumpek:
nie
np.:
To dziedzina będzie:
D = R−{−1,1}
8 cze 22:37
solara: To w takim razie x2 + 4
D = R \ [−2 ; 2] racja ?
8 cze 22:40
rumpek: nie
8 cze 22:41
solara: niech i tak będzie
Ostatnie o co bym prosił to wykres funkcji f(x) = 2|x| i życzenie mi powodzenia
8 cze 22:43
Eta:
8 cze 22:50
margo: A funkcja f(x)=−xkwadrat?
9 cze 12:05
J:
9 cze 12:15
margo: a nastepnie:
podaj dziedzine tej funkcji
zbior wartosci funkcji
wskaz przedzialy monotonicznosci tej funkcji
podaj wierzcholki paraboli bedacej wykresem tej funkcji
podaj ilosc miejsc zerowych tych funkcji
HELP
9 cze 13:11
J:
D = R
ZW ( −∞,0>
(−∞,0) − rosnąca
(0,+∞) − malejąca
W(0,0)
x0 = 0
9 cze 13:17
wredulus_pospolitus:
J ... no daj spokój ... pomagasz ściągać
9 cze 13:19
margo: wredulus
pospolitus skoro ty jestes taki madry prosze pomoz mi tak abym to zrozumiala, jezeli
sam nie udzielasz sie w pomocy nie interweniuj tam gdzie cie nie chca
9 cze 14:05