Odwrotność pierwiastka
severo: Znajdź odwrotność podanej liczby:
2+√3
8 cze 14:24
Godzio:
2 −
√3
8 cze 14:24
severo: a to:
√5−2
8 cze 14:39
Godzio:
√5 + 2
8 cze 15:09
Godzio:
Jeśli wyrażenia spełniają zależność:
a
2 − b
2 = 1
to odwrotnością liczby a − b jest liczba a + b, a odwrotnością a + b jest a − b
√7 −
√6 ⇒
√7 +
√6
| | 1 | | √7 + √6 | |
Bo |
| = |
| = √7 + √6 |
| | √7 − √6 | | 7 − 6 | |
8 cze 15:28
severo: Jeżeli liczby nie spełniają tej zależności jak np. ta:
√6−√7; to wówczas?
8 cze 18:33
krystek: A może tak łatwiej zrozumiesz a * a−1 =1 to def odwrotności liczby.
czyli √6−√7 *(√6−√7)−1=1
8 cze 18:46
severo: Całkowite wątpliwości rozwiać może poznanie algorytmu do tego przykładu:
−4+√17.
Czy powinno być −4−√17?
8 cze 20:13
8 cze 20:44
krystek: Lub jak wcześniej podaje Godzio

dw
√17−4 jest
√17+4
8 cze 20:45
severo: Dziękuję.
8 cze 23:29
Justyna: √2−1
4 mar 15:01
Mila: Tradycyjny sposób:
a=
√2−1
| 1 | | 1 | |
| = |
| usuwamy niewymierność, jeśli ta postać nie wystarcza |
| a | | √2−1 | |
| 1 | | √2+1 | | √2+1 | |
| * |
| = |
| =√2+1 |
| √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
4 mar 15:35
Mila: Tradycyjny sposób, korzystamy z wzoru: (a−b)(a+b)=a
2−b
2)
a=−4+
√17
| 1 | | 1 | |
| = |
| odwrotność liczby ( −4+√17) |
| a | | −4+√17 | |
| 1 | | √17+4 | | √17+4 | |
| * |
| = |
| =√17+4 |
| √17−4 | | √17+4 | | 17−16 | |
4 mar 15:43
Marcin:
21 sie 15:07
21 sie 15:10
Tedi: √362−282
11 lis 20:10
pola: 2 : √3 − 1
21 lis 18:07
onio: odwrotnośc liczby to?:
(1+√2)2
6 sty 14:09
rer: √2
23 wrz 19:39