oblicz długości boków trójkątów prostokątnych
Mariola: oblicz długości boków trójkątów prostokątnych
1. przeciwprostokątna : 14√2 bok x i y.. kąt łączący bok x z przeciwprostokątną wynosi 45
stopni
8 cze 18:22
TPB: Narysuj sobie ten tójkąt i zaznacz kąty. Otrzymasz 90,45,45 a więc trójkąt równoramienny. A
więc x=y.
Lecimy z tw. Pitagorasa:
x2+x2 = (14√2)2
Po rozwiązaniu równania otrzymamy, że x= 14
8 cze 18:33
Mariola: a jak wygląda rozwiązanie?
8 cze 18:43
Mariola: ?
8 cze 19:19
Nie jestem mądry: 2x2= 392
x2=196 ⇒ x= 14
8 cze 19:26
Mariola: Dzięki
8 cze 19:29