pomocy! <33
banan!: 5x−3x−2−1=x−2x−1
8 cze 22:42
8 cze 22:44
banan!: ale jak mam rozwiązać kiedy po ułamku jest 1? mam ją dać do mianownika czy jak?
8 cze 22:45
ZKS:
Teraz już nie masz 1
| 5x − 3 | | x − 2 | | x − 2 | |
| − |
| = |
| |
| x − 2 | | x − 2 | | x − 1 | |
8 cze 22:53
Eta:
D: x−2≠0 i x−1≠0 => D= R \ {2, 1}
pomnóż obustronnie to równanie przez (x−2)(x−1)
(5x−3)(x−1)−1(x−2)(x−1)= (x−2)(x−2)
dokończ i pamiętaj o dziedzinie
8 cze 22:55
banan!: i co dalej zrobić?
8 cze 22:55
banan!: ok
dzięki
8 cze 22:56