Oblicz
Julia: Oblicz
sin2x−sinx=sin3x−sin2x
8 cze 17:16
Julia: ?
8 cze 18:09
ancymon: 2sinxcosx−sinx=sinx(2cosx2x+1)
2cosx−1=2cos2x+1
2cosx−2=2cos2x
cosx−1=cos2x
cosx−1=cos2x−sin2x
cosx−1=cos2x−1+cos2x
cos2x−cosx=0
cosx(cosx−1)=0
cosx=0 lub cosx=1
8 cze 22:34
Bogdan:
A co się ancymon stało z sinx po pierwszym kroku?
8 cze 23:47
Bogdan:
Nie ma już
ancymona, a tak rozwiązanego zadania nie można zostawić, więc zaczynamy
od nowa.
sin2x − sinx = sin3x − sin2x ⇒ 2sin2x = sin3x + sinx ⇒ 2sin2x = 2sin2xcosx
| | α + β | | α − β | |
Skorzystałem z zależności: sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wracamy do równania.
2sin2x − 2sin2xcosx = 0 ⇒ 2sin2x(1 − cosx) = 0
| | π | |
sin2x = 0 ⇒ 2x = k*π ⇒ x = k* |
| |
| | 2 | |
lub
cosx = 1 ⇒ x = k*2π
9 cze 00:04