Na przyjęcie przyszła pewna liczba osób, przy czym każdy witał się z każdym
Konrad: Witam, nurtuje mnie jak rozwiązać takowe zadanko z kombinatoryki i tu taka moja mała prośba
ażeby jeśli ktoś ma czas wyjaśnił mi dokładnie co i jak, otóż:
Na przyjęcie przyszła pewna liczba osób, przy czym każdy witał się z każdym. Ile było osób na
przyjęciu, jeśli nastąpiło 45 powitań?
8 cze 22:02
ZKS:
| (n − 2)!(n − 1)n | |
| = 90 |
| (n − 2)! | |
n
2 − n − 90 = 0
(n − 10)(n + 9) = 0 ⋀ n∊N
+
8 cze 22:09
Konrad: Nie bardzo to rozwiązanie zadania, to ma być kombinatoryka, skąd te 2 na początku i gdzie tu
jest rozwiązanie zadania?
8 cze 22:14
Bogdan:
Rozwiązanie jest, trzeba je odczytać.
Można zapisać rozwiązanie bez stosowania silni.
| | n * (n − 1) | |
= 45 ⇒ |
| = 45 i n∊N |
| | 1 * 2 | |
n
2 − n = 90 ⇒ n
2 − n − 90 = 0, Δ = ..., n = ... lub n = ...
8 cze 22:29
Anna: Rozwiązanie, to n=10 ( gdyż n= −9 jest sprzeczne z założeniem, że n ∊N+).
Jest to kombinacja z n elementów po 2 , gdyż do jednego powitania potrzebne są 2 osoby.
8 cze 22:30