geometria
Pyza: Jaką podstawe ma graniasosłup NIEprawidłowy ?
poniewaz musze z siatki zrrobic taka wlasnie bryłe

zrobiłam już ostrosłup również miał być NIEprawidlowy zrobilam o podstawie pieciokąta
dobrze?
8 cze 19:31
Nie jestem mądry: graniastosłup może być czworokątny pięciokątny sześciokątny i td
8 cze 19:32
Pyza: a czy jest jakaś zasada ? , ze np musi być pochyły lub coś?
moze tak :
kiedy figura(bryła) jest prawidłowa?
8 cze 19:38
Nie jestem mądry: Prawidłowy graniastosłup m a w podstawie kwadrat lub trójkąt równoboczny lub sześcian foremny i
tp
Wszystkie krawędzie podstawy są równe
8 cze 19:40
Nie jestem mądry: poprawka sześciokąt foremny
8 cze 19:42
Pyza: a czyli w podstawie to nie moze byc wielokąt foremny tak ?
przepraszam, ze tak wypytuje ale wole dobrze to zrobic
8 cze 19:43
Nie jestem mądry: Graniastosłup prawidłowy bądź graniastosłup foremny − to w geometrii taki graniastosłup prosty,
którego każda podstawa jest jakimkolwiek wielokątem foremnym (tj. mającym równe boki oraz
takie same kąty).
8 cze 19:45
Pyza: Dziękuje za pomoc !

;3
8 cze 19:48
Nie jestem mądry: Więc możesz zrobić np siatkę graniastosłupa który ma w podstawie prostokąt
8 cze 19:49
Pyza: ok, taki właśnie zrobię, dzięki
8 cze 19:52
Bogdan:
Stwierdzenie "graniastosłup foremny − to w geometrii taki graniastosłup prosty, którego każda
podstawa jest jakimkolwiek wielokątem foremnym" może budzić wątpliwość.
Graniastosłup jest wielościanem. Do wielościanów foremnych zaliczamy: czworościan foremny,
sześcian, ośmiościan foremny, dwunastościan foremny i dwudziestościan foremny. Wśród
tych pięciu brył tylko jedna jest graniastosłupem, to sześcian.
Niektórzy traktują określenia: graniastosłup prawidłowy i graniastosłup foremny jak to samo
określenie, to oczywiście kwestia umowy. Ja wolę nie utożsamiać pojęcia "prawidłowy"
z pojęciem "foremny".
Natomiast stwierdzenie: "Graniastosłup prawidłowy to taki graniastosłup prosty, którego każda
podstawa jest jakimkolwiek wielokątem foremnym" nie zawiera już żadnych wątpliwości.
8 cze 20:40