matematykaszkolna.pl
geometria Pyza: Jaką podstawe ma graniasosłup NIEprawidłowy ? poniewaz musze z siatki zrrobic taka wlasnie bryłe emotka zrobiłam już ostrosłup również miał być NIEprawidlowy zrobilam o podstawie pieciokąta dobrze?
8 cze 19:31
Nie jestem mądry: graniastosłup może być czworokątny pięciokątny sześciokątny i td
8 cze 19:32
Pyza: a czy jest jakaś zasada ? , ze np musi być pochyły lub coś? moze tak : kiedy figura(bryła) jest prawidłowa?
8 cze 19:38
Nie jestem mądry: Prawidłowy graniastosłup m a w podstawie kwadrat lub trójkąt równoboczny lub sześcian foremny i tp Wszystkie krawędzie podstawy są równe
8 cze 19:40
Nie jestem mądry: poprawka sześciokąt foremny emotka
8 cze 19:42
Pyza: a czyli w podstawie to nie moze byc wielokąt foremny tak ? przepraszam, ze tak wypytuje ale wole dobrze to zrobic emotka
8 cze 19:43
Nie jestem mądry: Graniastosłup prawidłowy bądź graniastosłup foremny − to w geometrii taki graniastosłup prosty, którego każda podstawa jest jakimkolwiek wielokątem foremnym (tj. mającym równe boki oraz takie same kąty).
8 cze 19:45
Pyza: Dziękuje za pomoc ! emotka ;3
8 cze 19:48
Nie jestem mądry: Więc możesz zrobić np siatkę graniastosłupa który ma w podstawie prostokąt emotka
8 cze 19:49
Pyza: ok, taki właśnie zrobię, dzięki
8 cze 19:52
Bogdan: Stwierdzenie "graniastosłup foremny − to w geometrii taki graniastosłup prosty, którego każda podstawa jest jakimkolwiek wielokątem foremnym" może budzić wątpliwość. Graniastosłup jest wielościanem. Do wielościanów foremnych zaliczamy: czworościan foremny, sześcian, ośmiościan foremny, dwunastościan foremny i dwudziestościan foremny. Wśród tych pięciu brył tylko jedna jest graniastosłupem, to sześcian. Niektórzy traktują określenia: graniastosłup prawidłowy i graniastosłup foremny jak to samo określenie, to oczywiście kwestia umowy. Ja wolę nie utożsamiać pojęcia "prawidłowy" z pojęciem "foremny". Natomiast stwierdzenie: "Graniastosłup prawidłowy to taki graniastosłup prosty, którego każda podstawa jest jakimkolwiek wielokątem foremnym" nie zawiera już żadnych wątpliwości.
8 cze 20:40