matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.9.2015
Zadania
Odp.
8
majster:
Oblicz pole trójkąta o bokach długości 6 dm, 7 dm, 9 dm, a następnie podaj długość promienia R okręgu opisanego na tym trójkącie.
3
kaja:
∫(x
2
+4)/(x
3
+12x+3)
3
to chyba jakies strasznie proste bo przed podstawianie sie robi ale mam jakies zacmienie i nic mi do głowy nie przychodzi
0
oola:
dy/dx − y/x = 2x
2
5
przemek:
Dany jest wielomian W(x) =27x⁴+54x³−x−2. Wyznacz iloraz i resztę dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian P(x)= 9x²−3.
0
lerep:
MAKRO prośba o sprawdzenie : Mając dane Ca=400 , KSK=0,7, KSZ=0,1 t=0,5 G=500 X=300, I=600 Oblicz: a) mnożnik −
6
bimbam:
hej mam całkę
12
śrubokręt:
:::rysunek::: Suma długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równa 16 cm, a kąt
2
Maycx:
Dany jest prostopadłościan o krawędziach x, (x−3),(x+5) cm i objętości 30cm
3
. uzasadnij , że suma długości wszystkich krawędzi tego prostopadłościanu jest mniejsza od 56 cm .
1
ciasteczkoo:
W prostokątnym układzie współrzędnych wyznacz zbiór tych wszystkich punktów o współrzędnych ( m, n) takich, że funkcja o wzorze f(x) = x
2
−2mx−n+1 ma dwa
0
ciasteczkoo:
W prostokątnym układzie współrzędnych wyznacz zbiór tych wszystkich punktów o współrzędnych ( m, n) takich, że funkcja o wzorze f(x) = x
2
−2mx−n+1 ma dwa
9
Alicja :
4 do potęgi 2pier z 3 *8/16 do potęgi pier3 +1
11
marcik:
4
|x+1|−2
≥ |x−1|
3
Alicja:
4 do pierwiastek z 3+2 : 2 do potęgi 2pier z 3
12
Psyhol:
Wiedząc że f(x)>0 gdy x>5 i f(x)<0 gdy x<5 i funkcja f jest ciągła,
oblicz
lim
x−>5
f(x)
3
ciemny:
Witam! Proszę Was o pomoc drodzy forumowicze. Otóż, biorę obecnie funkcje logarytmiczną i mam problem ze zrozumieniem pewnego zapisu z tablicy otóż mam:
1
marek:
przekrój osiowy stozka jest trójkątem równobocznym o boku 10. oblicz objetosc stożka
8
jula :
W trójkącie dane są kąty α=30* i β=45* oraz suma długości boków leżących naprzeciwko tych kątów a+ b= 8 +4
√
2
.
2
kasia:
oblicz objetosc kuli wpisanej w walec o objetosci 36 π
1
kasia:
oblicz objetosc kuli wpisanej w walec o objetosci o 36 π oblicz objetosc kuli której przekroj osiowy stozka jest trójkątem równobocznym o boku 10 . oblicz objetosc stozka
2
chce2zmatmy:
Ile liczb n−cyfrowych można utworzyć , wykorzystując wszystkie cyfry liczb: a)234 i n=3
4
gbsin:
f(x)= −
√
x
f(x)= 1/2
4
truskawka:
Znajdź ciąg geometryczny o czterech wyrazach, w którym wyraz trzeci zmniejszony o sumę dwóch pierwszych jest równy 3, a czwarty wyraz zmniejszony o sumę dwóch środowych jest równy 6.
4
ann:
log
0,1
4 + log
0,01
16 = log
1
16
12
1994:
Szereg FURIERA
7
ciasteczkoo:
Dany jest okrąg o równaniu o: x
2
+y
2
=4 i prosta l: x−y+3=0. Prosta l jest osią symetrii trójkąta równobocznego , którego jednym z wierzchołków jest środek okręgu o . Wyznacz
4
marczi:
Rozważmy liczby pięciocyfrowe, w których zapisie każda z cyfr: 1,2,3,4,5 występuje dokładnie raz.
20
onaa:
Naszkicuj wykres funkcji y=2
x
+
1
−4 Przekształciłam to do takiej postaci:
2
edis:
wśród 50 losów loterii fantowej jest 10 losów wygrywających. oblicz, na ile sposobów można wybrać 4 losy tak, aby:
3
Dominika:
Rozłóż wielomian na czynniki
2
xxY:
Hej mam pytanie odnośnie podstawowej matury 2016
Mam kalkulator na którym nie ma funkcji pierwiastka i zastanawiam się czy to może być jakiś problem? niby nie jest obowiązkowy ale mam
2
Panda:
Zadanie 1 Producent czekolady deklaruje, że tabliczka ma wagę 120 g ± 1,8 g. Organizacja konsumencka
1
bimbam:
cześć
dt
mam całkę ∫
(t
2
+ 1)
3
4
heheszki:
Znajdź równanie okręgu a. przechodzącego przez A(−1,1) i stycznego do prostej y=x−2 w punkcie P(4,2);
1
kasia:
oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej walca którego przekątna przekroju osiowego tworza z podstawa kat 30 stopni. promien podstawy walca wynosi r
10
heheszki:
Dla jakich wartości k układ równań ma tylko dwa rozwiązania.
3
love_coffee:
Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej k: 2x−y+4=0 w punkcie A(2,8) i do prostej l: x−2y−4=0 w punkcie B(8,2).
1
Nierozumiemmatmy:
Przekształcanie wykresu Y=a sinX
16
Melchior:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez: a) (x−3)(x+2), jeżeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian
2
annaewa41:
(x−2)dokwadratu(x+2)dokwadratu
1
SŁABIAK:
Znajdz trzynasty wyraz ciągua aretymetycznego jesli : a
5
= 0, a
6
= −1,5
13
kocio:
6 (do potegi pierwiastek z 3 )* 3 (do potegi 1 − pierwi z 3 ) * 2 (do potegi 2−pierwiastek z 3)
10
Melon:
Mam pytanie do tego zadania:
12
:):
tak jak napisałas
0
bella:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono fragment siatki pewnego graniastosłupa prostego. Oblicz pola jego
10
edis:
w klasie liczącej 12 dziewcząt i 8 chłopców wybierany jest samorząd składający się z przewodniczącego, dwóch zastępców i sekretarza przy czym jedna osoba może pełnić tylko 1
3
elooo :
3
1−
√
3
* 3
√
3
+ 1
=
2
maturzystkaa:
6
1−
√
2
+ {2} +1
= 6
0
= 1
10
Ella:
Proszę o rozwiązanie całki krok po kroku
: ∫x
2
*lne dx
5
Humaniści_Górą :
Wykaż że jeżeli funkcja f(x)=a
2
+bx+c ma miejsca zerowe to funkcja
1
1
g(x)=x
2
+(m−
)bx+(m−
)
2
c
m
m
również je ma.
12
Kamil:
1.Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a iloraz ciagu równy 3. Wiedząc, że suma wyrazów tego ciągu wynosi 13120. Oblicz:
5
Humaniści_Górą :
Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem: f(x)=
√
x
2
−4
+
√
4−x
2
+1
3
Mateusz:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami: x
2
+ y
2
= 4,
0
kcin:
Udowodnij że istnieje operator T taki że kerT = im T, gdzie T należy do przestrzeni wektorowej V, której wymiar jest nieparzysta liczba naturala.
1
xyzoq:
Oblicz wartości sumy algebraicznej dla: x=0, x=1, x=−2, x=−3. Która z nich jest wartością największą, a która najmniejszą?
2
michalt38:
(1−z
6
)
2
Witam. Mam pewien problem, otóż w ułamku
mam znaleźć miejsca
z
10
(1−z)
2
zerowe mianownika, czyli z
10
(1−z)
2
=0 i po obliczeniu otrzymuję z=0 i z=1. Jednak jeżeli
z
−12
pomnożę ten ułamek przez
, to otrzymam w mianowniku z
−2
−2z
−1
+1, a
z
−12
przyrównując to do 0, otrzymam tylko z=1. Które z tych rozwiązań jest dobre?
4
Mustafa:
z
2
−3z+3+1=0
2
p3trov:
Dla jakich wartości parametrów A, B poniższy układ nie posiada rozwiązań? x + By − 4Az = 2
1
D:
Wyznacz asymptoty poziome i pionowe wykresu funkcji
1−4x
f(x)=
√
1−x
1
oola:
y``−2y`−3y=2x
1
oola:
równanie różniczkowe y``=2x
2
−3
5
Kaśka:
U ={3
5
+27
2
}{9 * 3
5
}
6
olo:
Macierze Podaj rozwiązanie układu (o ile istnieje)
2
studento:
granica funkcji http://i.imgur.com/mbP3btX.png . Liczyłem metodą ze sprzężeniem i wyszło mi −
∞
, a ma wyjsc niby +
∞
: / jak to mozliwe?
6
danka:
1
1−
√
x
2
x