Rozwiąż całkę
Ella: Proszę o rozwiązanie całki krok po kroku

:
∫x
2*lne dx
7 wrz 16:13
:): lne

na pewno..
jak tak..to stała..i mozna wyciagnac przed całke..i całka jest banalna
7 wrz 16:14
J:
licz przez części
7 wrz 16:15
Ella: Próbowałam przez części i nie wiem czy coś źle robię, ale kompletnie nie wychodzi
7 wrz 16:19
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| x3*lnx − |
| ∫x3* |
| dx = .. .dalej sam/a |
| | 3 | | 3 | | x | |
7 wrz 16:19
Ella: Tyle tylko, że w przykładzie mam lne, a nie lnx
7 wrz 16:23
:): raczej sie pomylili..ale dla cb ro prościej masz
całke
7 wrz 16:24
:): lne=1 tak wogóle
7 wrz 16:24
Ella: Dziękuję, tak też rozwiązałam na początku, ale wydało mi sę to zbyt proste, bo jest to przykład
z egzaminu
7 wrz 16:26
J:
myślę,że miało być: x2*lnx
7 wrz 16:30
Ella: Nie nie, mój wykładowca lubi dawać takie podchwytliwe łatwe rzeczy.
7 wrz 16:59