Oblicz ostatni wyraz ciągu
Kamil: 1.Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a iloraz ciagu równy 3. Wiedząc, że suma
wyrazów tego ciągu wynosi 13120. Oblicz:
a)ostatni wyraz tego ciągu
b)liczbę wyrazów tego ciągu
7 wrz 16:11
7 wrz 16:11
:): podstaw do wzoru i wszystko wyjdzie..
7 wrz 16:12
Kamil: pod który wzór :< jestem ciemny w te ciągi. Proszę bardzo o pomoc
7 wrz 16:18
7 wrz 16:21
Kamil: s13120=4* 1−3n1−3 podstawiłem pod wzór i teraz jak mam obliczyć ten n wyraz ?
7 wrz 16:47
:): | | 1−3n | | 1−3n | |
13120=4* |
| =4* |
| =−2*(1−3n) |
| | 1−3 | | −2 | |
czyli
3
n−1=6560
3
n=6559
7 wrz 16:50
7 wrz 16:50
:): 3n=6561***
7 wrz 16:51
:): łatwo widać, że 38=6561 => n=8
czyli mamy 8 wyrazów w tej sumie
a8=4*38−1=4*37
7 wrz 16:52
Kamil: a rozumiem już jak obliczyć ten n wyraz. Wiec ostatni wyraz tego ciągu to 3n=6559
teraz aby obliczyć liczbę wyrazów tego ciągu należy podstawić pod wzór an=a1*qn−1 ?
7 wrz 17:11
Kamil: mata to magia ... dobra jakoś to bede rozkminiał :<
7 wrz 17:12
:): przeczytaj co Ci napisałem
7 wrz 17:12
Dorka: αn=a1×qn−1 podstaw do wzoru liczby i oblicz a1=3,q=2,n=6
6 maj 09:29