Znajdź równanie okręgu
heheszki: Znajdź równanie okręgu
a. przechodzącego przez A(−1,1) i stycznego do prostej y=x−2 w punkcie P(4,2);
b. o środku A(2,3), stycznego do prostej o równaniu x−2y+1=0;
7 wrz 18:30
olekturbo: y = x−2
P(4,2)
A(−1,1)
robimy prostopadłą
y=−x+b
2=−4+b
b=6
y=−x+6
podstawiamy za punkt S(x,−x+6)
robimy
|AS| = |PS|
x = 3/4
y = 21/4
7 wrz 18:38
heheszki: a umie ktoś podpunkt b?
7 wrz 18:47
Aga1.: b) znajdź promień okręgu o środku A, czyli oblicz odległość punktu A od danej prostej
7 wrz 18:50
olekturbo: podstaw wzor na odleglosc punktu od prostej i oblicz sobie r
7 wrz 18:50