ciągi
truskawka: Znajdź ciąg geometryczny o czterech wyrazach, w którym wyraz trzeci zmniejszony o sumę dwóch
pierwszych jest równy 3, a czwarty wyraz zmniejszony o sumę dwóch środowych jest równy 6.
Próbowałam ułożyć układ równań:
a1q2−(a1+a1q)=3 => a1q2=3+a1+a1*q
a1*q3−(a1*q+a1q2)=6
podstawiłam a1q2:
a1q3−a1*q−(3+a1q−a1q)=6
a1q3−a1*q−3−a1−a1q=6
a1q3−2a1q−a1=9
a1(q3−2q−1)=9
Mam pytanie. Po pierwsze, czy to jest w ogóle dobrze? a jeżeli tak, to jak wyjść z tego
ostatniego równania?
7 wrz 19:59
===:
a
1q
2−a
1−a
1q=3 ⇒ a
1(q
2−q−1)=3
a
1q
3−a
1q−a
1q
2=6 ⇒ a
1(q
3−q
2−q)=6
7 wrz 20:10
truskawka: dziękuję, nie wpadłabym na to, że można tak prosto...
7 wrz 20:45
===:
7 wrz 20:54
===:
... bo ja jestem leniwy
7 wrz 20:54