Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu.
Melchior: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez:
a) (x−3)(x+2), jeżeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian
x−3 wynosi 7, a przez dwumian x+2 wynosi −3,
b) x2−3x+2, jeżeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−1
wynosi −1, a przez dwumian x−2 wynosi 3.
7 wrz 17:34
:): wszystko masz w tej żółtej ksiażeczce..na stonie 43
7 wrz 17:49
:): stronie*
7 wrz 17:49
olekturbo: W(x) = (x−3)(x+2) + Q(x) * ax2+bx+c
W(−2) = 4a−2b−2
W(3) = 9+3a+3
7 wrz 17:50
Melchior: Jakiej książeczce? I jak Olku zrobić dalej to, co zacząłeś?
7 wrz 17:52
:): Dziele wielomian przez funkcje kwadratową => reszta będzie liniowa
W(x)=p(x)*(x−3)(x+2)+ax+b
Wiemy, że 7=W(3), −3=W(−2)
7=3a+b
−3=−2a+b
7 wrz 17:53
PW: olekturbo, popraw się
7 wrz 17:53
:): ja ci napisałem już wszystko...wyznacz a,b i koniec..tyle chyba umiesz
7 wrz 17:54
:): napisałem żółtej..bo kojarze ten przykład z nowej ery..myslalem ze stąd go masz
7 wrz 17:54
:): (dokladnie ten sam)
7 wrz 17:55
olekturbo: W(−2) = 4a−2b−2
W(3) = 9a+3b+3 sorki na szybko pisalem
7 wrz 17:56
:): cos dziwne to jest co piszesz.... olekturbo..
7 wrz 17:57
olekturbo: jejku juz nie mysle

W(x) = (x−3)(x+2) + Q(x) * ax+b
W(−2) = −3 ⇔ −2a+b = −3
W(3) = 7 ⇔ 3a+b = 7
7 wrz 18:00
:): :
) Zdarza się!
7 wrz 18:00
PW: Olek, jeszcze źle, popatrz co pisał : ) o 17:53
7 wrz 18:18
Melchior: Dziękuję wszystkim, tak to rzeczywiście z żółtej książeczki.
7 wrz 19:48
:): aaa widzisz
7 wrz 19:55