Rozwiąż trójkąt
jula : W trójkącie dane są kąty α=30* i β=45* oraz suma długości boków leżących naprzeciwko tych
kątów a+ b= 8 +4√2.
7 wrz 20:34
Janek191:
Dokończ treść zadania
7 wrz 20:58
jula : To wszystko, Rozwiąż trójkąt jest końcem treści zadania
7 wrz 21:10
Mila:

γ=180−(30+45)=105
o
a+b=8+4
√2
|CD|=|DB|=h
a
2=2h
2
b=2h
a+a
√2=8+4
√2
a*(1+
√2)=8+4
√2/*(1−
√2)
a*(−1)=8−8
√2+4
√2−8
a=4
√2
b=8
c=h+|AD|
| | 2h√3 | | h√3 | |
|AD|= |
| = |
| podstaw i dokończ. |
| | 2 | | 2 | |
7 wrz 21:32
Janek191:

α = 30
o i β = 45
o ⇒ γ = 180
o − ( 30 + 45)
o = 105
o
a + b = 8 + 4
√2 ⇒ b = 8 + 4
√2 − a
oraz
| h | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ h = 0,5 b |
| b | |
| h | |
| = sin 45o = 0,5√2 ⇒ h = 0,5√2 a |
| a | |
2 h = 0,5
√2 a + 0,5 b = 0,5
√2 a + 4 + 2
√2 − 0,5 a
h = 0,25
√2 a + 2 +
√2 − 0,25 a
oraz
a = h
√2 = ( 0,25
√2 a + 2 +
√2 − 0,25 a)*
√2
a = 0,5 a + 2
√2 + 2 − 0,25
√2 a
a + 0,25
√2 a = 2
√2 + 2 / * 4
4a +
√2 a = 8
√2 + 8
( 4 +
√2 ) a = 8
√2 + 8
| | 8√2 + 8 | | 12√2 + 8 | |
a = |
| = |
| |
| | 4 + √2 | | 7 | |
Dokończ : oblicz x , y, c = x + y
7 wrz 21:55
Mila:
Janku gdzieś mam błąd rachunkowy? Pozdrawiam.
7 wrz 22:05
Eta:

Z treści zadania 2x+x
√2= 8+4
√2 ⇒ x(2+
√2=4(2+
√2) ⇒
x=4
to: |BC|=4 , |AC|=8 , |AB|=4
√3+4= 4(
√3+1) i |∡ACB|=105
o
7 wrz 22:12
Eta:
Poprawiam chochlika : |BC|=4√2
7 wrz 22:15
Janek191:
To ja się musiałem pomylić . Pozdrawiam
7 wrz 22:15
jula : Dziękuję wszystkim za pomoc : )
8 wrz 19:38