Pomocy :))
Humaniści_Górą : Wykaż że jeżeli funkcja f(x)=a
2+bx+c ma miejsca zerowe to funkcja
| | 1 | | 1 | |
g(x)=x2+(m− |
| )bx+(m− |
| )2c |
| | m | | m | |
również je ma.
Proszę o wytłumaczenie tego zadanka
7 wrz 16:13
===:
to może zapisz poprawnie to f(x)
7 wrz 16:14
:): f ma miejsce zerowe więc Δ≥0 wiec b
2−4ac≥0
policzmy Δ dla g (ZGUBIŁAS a przy x
2 prawdopodbonie)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Δ=(m− |
| )2b2−4(m− |
| )2a*c=(m− |
| )2(b2−4a*c)≥0 |
| | m | | m | | m | |
7 wrz 16:16
:): albo zamiast a
2 przy f jest x
2..
7 wrz 16:16
Humaniści_Górą : zamiast a
2 jest x
2
7 wrz 17:03
:): to powtóz to co napisałem wcześniej z a=1
7 wrz 17:03