wykres funkcji
onaa: Naszkicuj wykres funkcji y=2x+1−4
Przekształciłam to do takiej postaci:
y=2x [−1,−4] y=2x+1−4
7 wrz 19:16
:): no i spoko...
7 wrz 19:20
:): narysuj 2x i przesuń o taki wektor jak napisałas
7 wrz 19:21
onaa: czyli mam rysować 2 funkcje na jednym wykresie? i przesunąć to 1 jednostkę w lewo i 4 w dół?
7 wrz 19:24
:): narysuj y=2
x
potem przesuń o 1 w lewo i potem o 4 w dół... i to bedzie ten Prawidłowy wykres
7 wrz 19:24
onaa: jak narysuję y=2x to później zetrzeć to i zostawić ten przesunięty tylko?
7 wrz 19:31
:): jak wolisz

ale najbardziej widoczny niech będzie ten końcowy
7 wrz 19:33
onaa: ok

a jeśli mam y=−3
x+2
to najpierw rysuję y=−3
x a później przesuwam to o 2 jednostki do góry?
7 wrz 19:34
:): tak..
7 wrz 19:35
onaa: a w takich przykładach?
7 wrz 19:38
:): ta sama procedura..
7 wrz 19:39
:): | | 1 | | 1 | |
zaczynasz od narysowania y=−( |
| )x albo nawet y=( |
| )x |
| | 3 | | 3 | |
7 wrz 19:40
onaa: czyli mogę tego minusa pominąć? i przesuwam to o 2 w lewo i 1 w dół?
7 wrz 19:41
:): nie nie.. albo rysujesz najpierw
potem
potem
potem
albo zaczynasz od kroku 2 itd... (w zależnosci czy od razu to widzisz

)
7 wrz 19:43
onaa: Po czym to widzę?
7 wrz 20:04
olekturbo: w zaleznosci czy od razu widzisz wykres funkcji czy wolisz sobie powoli rysowac krok po kroku
7 wrz 20:06
7 wrz 20:06
:): tak jak olekturbo...
7 wrz 20:06
onaa: Aa no wiadomo że krok po kroku
7 wrz 20:09
henrys: | | 1 | | 1 | |
y=−( |
| )x+2−1=−[( |
| )x+2+1] |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
rysujesz y=( |
| )x przesunięcie o wektor [−2,1] i dostajesz |
| | 3 | |
| | 1 | |
y=( |
| )x+2+1 teraz symetria wzg.OX |
| | 3 | |
7 wrz 20:15
5-latek : I robiac te wszystkie przeksztalcenia myslisz ze zrobisz go w zeszycie tak jak w programie ?
Myslisz ze narysujesz go szybciej niz robiac po prostu tabelke ?
7 wrz 23:19