walec
kasia: oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej walca którego przekątna przekroju osiowego tworza z
podstawa kat 30 stopni. promien podstawy walca wynosi r
7 wrz 18:17
Godzio:

V = πr
2H
P
b = 2πrH
| | H | | √3 | | 2√3 | |
tg30o = |
| ⇒ H = 2r * tg30o ⇒ H = 2r * |
| ⇒ H = |
| r |
| | 2r | | 3 | | 3 | |
(albo pamiętamy trójkąt 'ekierkowy' i mamy 2r = H
√3 ⇒ H = ...)
| | 2√3 | | 2√3 | |
V = πr2 * |
| r = |
| πr3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√3 | | 4√3 | |
Pb = 2πr * |
| r = |
| πr2 |
| | 3 | | 3 | |
7 wrz 19:01