matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
różniczka
oola:
dy/dx − y/x = 2x
2
7 wrz 22:35
J:
równanie liniowe niejednorodne najpierw jednorodne:
dy
y
dy
y
dy
dx
−
= 0 ⇔
=
⇔
=
dx
x
dx
x
y
x
⇔ lnIyI = lnIxI + C
1
= lnC
2
*x ⇔ y = C
2
*x uzmienniamy stałą: y = C
2
(x)*x ⇒ y' = C
2
'(x)*x + C
2
(x) podstawiamy do równania wyjścioweg;
C
2
(x)*x
C
2
'(x)x + C
2
(x) −
= 2x
2
⇔ C
2
'(x)*x = 2x
2
⇔ C
2
'(x) = 2x
x
cłakujemy: C
2
(x) = x
2
+ C zatem szukana funkcja: y = C
2
(x)*x = (x
2
+ C)*x = x
3
+ C*x
8 wrz 08:08
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick