laplace
RJS:
Rozwiąż równanie z warunkiem poczatkowym
ty'−2y=3tln2t y(e)=−e2
ty'−2y=3tln2t / L[...]
L[ty'−2y]=L[3tln2t]
tL[y']−2L[y]=3L[tln2t]
? zaciąłem się..
6 wrz 21:45
RJS:
Pomoże ktoś ?
6 wrz 22:32
zombi: Oj nie wiem czy pomogę ci w równaniach różniczkowych
6 wrz 22:54
RJS:
No tego przykładu nie mogę wgl ruszyć..Z innymi nie ma problemu.
6 wrz 23:05
zombi: nie wiem czy się przyda, może takie info
L[y'] = sL[y] − y(0+)
6 wrz 23:07
RJS: to mam ale zobacz, że warunek jest y(e) a nie y(0)
6 wrz 23:16
RJS:
#smutnabuźka
6 wrz 23:38
zombi: Spróbuj na matematyka.pl

ja nie ogarniam zbytnio równań różniczkowych, więc nie pomogę
niestety.
6 wrz 23:43
RJS:
Nie mam tam konta i nie umiem Latexa żeby tam publikować.
6 wrz 23:44
zombi: Latexa masz tam gotowe komendy

a konto może zawsze się przydać.
6 wrz 23:46
Joe Black: musisz to z Laplace ?
7 wrz 11:04
RJS:
Tak, a można inaczej ?
7 wrz 11:22
Joe Black: Z tego co pamiętam to jest wiele metod
7 wrz 12:19
J:
| | 2 | |
⇔ y' − |
| y = 3ln2t .... i masz równanie liniowe niejednorodne |
| | t | |
7 wrz 12:24
Joe Black: Żeby zrobić to Laplace musisz znać warunek początkowy y(0)=?
7 wrz 12:25
RJS:
@Joe Black tak.
@J mógłbyś krok po kroku pokazać ?
7 wrz 12:32
J:
najpierw równanie liniowe jednorodne:
| | 2 | | dy | | 2 | |
y' − |
| = 0 ⇔ |
| = |
| ... rozdziel zmienne i licz |
| | y | | dx | | y | |
7 wrz 12:35
RJS:
Dziękuję.
7 wrz 12:45
J:
| | 2 | | dy | | 2 | | dy | | dx | |
chochlik ... y' − |
| y = 0 ⇔ |
| = |
| y ⇔ |
| = |
| |
| | x | | dx | | x | | 2y | | x | |
7 wrz 12:53
RJS:
Wracam do tego zadania
@J ale tam jest ty'−2y a nie y−2y..
ty'−2y=3t
2ln
2t z warunkiem y(e)=−e
2
ty'−2y=3t
2ln
2t
| | (3t2ln2t+2y)dt | |
dy= |
| / : (3t2ln2t+2y) |
| | t | |
| | dy | | dy | | dt | |
∫ |
| +∫ |
| =∫ |
| ? |
| | 2y | | 3t2ln2t | | t | |
co dalej ?
8 wrz 14:55
RJS:
| 1 | | dy | | 1 | | dt | |
| ∫ |
| + |
| ∫dy=∫ |
| |
| 2 | | y | | 3t2ln2t | | t | |
| 1 | | 1 | |
| ln|y|+ |
| y=ln|t|+C |
| 2 | | 3t2ln2t | |
?
8 wrz 15:00
henrys: ty'=2y+3t
2ln
2t/:t
| | 2y | |
y'= |
| +3tln2t najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne |
| | t | |
8 wrz 15:03
J:
dzielimy równanie wyjściowe obustronnie przez t:
| | dy | | 2 | |
teraz równanie jednorodne: |
| − |
| y = 0 |
| | dt | | t | |
8 wrz 15:04
J:
masz: lny = 2lnt + C1 ⇔ lny = ln(t2*C) ⇔ y = Ct2
i możesz uzmienniać stałą
8 wrz 15:09
RJS:
Ok, będę próbować.
8 wrz 15:14
J:
| | ln2t | |
dostajesz: C'(t)*t2 = 3*ln2t ⇔ C'*(t) = 3 |
| ... |
| | t2 | |
i całkujesz , aby obliczyć: C(t)
8 wrz 15:14
J:
Ostatnią całkę chyba załatwisz dwukrotnie przez części ( nie liczyłem

)
8 wrz 15:25
RJS:
z całkami nie mam problemu, pierwszy raz widzę taki sposób rozwiązywania
Jaka to metoda ?
8 wrz 16:24
J:
To jedna z metod rozwiązywania równań różniczkowych, metoda uzmienniania stałej
8 wrz 20:07
RJS:
Dziękuję, własnie opanowałem tylko równania o zmiennych rozdzielnych, tego ze zmienna nie
robiłem.
8 wrz 20:13
J:
Głownie ma zastosowanie przy równaniach liniowych pierwszego rzędu niejednorodnych:
y' + p(x)y = f (x)
wówczas całka równania jednorodnego ma zawsze postać: y = C*e−P(x) ,
gdzie: P(x) jest funkcją pierwotną funkcji p(x) ...
potem uzmienniamy stałą: y = C(x)*e−P(x)
8 wrz 20:20
RJS:
Ja dopiero opanowałem Laplace'a i rozdzielne zmienne, ale dziś nadrobię, zrobię jakiś 100
przykładów to w roku akademickim będę się nudzić
8 wrz 20:28