Dla jakich wartości k układ równań ma tylko dwa rozwiązania.
heheszki: Dla jakich wartości k układ równań ma tylko dwa rozwiązania.
UKŁAD RÓWNAŃ:
(x−4)2+(y−1)2=5
(y−2)(y−2x+k)=0
7 wrz 18:10
PW: Pierwsze to okrąg − dany, nie ma nic wspólnego z k.
Drugie to para prostych − przekonaj się o tym i spróbuj narysować.
7 wrz 18:14
heheszki: narysowałam okrąg, ale co z tymi prostymi
7 wrz 18:19
PW: Jest tam równanie − iloczyn ma być zerem, to znaczy że ...
7 wrz 18:27
heheszki: y−2=0 i y−2x+k=0
y=2 i y=2x−k
i co dalej?
7 wrz 18:29
PW: Nie "i", ale "lub".
Są to równania dwóch prostych. Jedna nie zależy od k, druga zależy. Czy ta pierwsza "dziabnęła"
okrąg?
7 wrz 18:31
heheszki: no tak
7 wrz 18:32
heheszki: czyli ta druga nie może być styczna do okręgu i przecinać go, czyli odległość tej prostej od
środka okręgu ma być większa niż długość promienia?
7 wrz 18:33
PW: Na to żeby były tylko dwa rozwiązania układu, druga już nie może mieć z okręgiem punktów
wspólnych − trzeba odpowiednio dobrać k, żeby "poszła górą" lub "pod okręgiem". Rysunek jako
udokumentowanie sposobu rozumowania, do ostatniego rozstrzygnięcia odpowiedni rachunek.
Więcej nie podpowiadam
7 wrz 18:38
PW: Pięknie.
7 wrz 18:39
heheszki: Dziękuję bardzo PW
7 wrz 18:44