Nie mogę tego zrobić. Pomoże ktos?
przemek: Dany jest wielomian W(x) =27x⁴+54x³−x−2. Wyznacz iloraz i resztę dzielenia wielomianu w(x)
przez wielomian P(x)= 9x²−3.
7 wrz 22:30
7 wrz 22:32
Mila:
(27x4+54x3−x−2):(9x2−3)= 3x2+6x+1
−(27x4−9x2)
===========
54x3+9x2
− (54x3−18x)
==============
9x2+18x−x−2
−(9x2−3)
====================
17x+1 reszta
Iloraz (3x2+6x+1)
reszta : 17x+1
7 wrz 23:48
RJS:
Mila pomożesz jutro z wielomianami ? Ogólnie nie rozumiem tych zadań. Dzielić pisemnie i
schematem Hornera potrafię.
7 wrz 23:50
Benny: Z wielomianów ja też mogę coś pomóc
7 wrz 23:51
Mila:
Jasne. Wpisz jutro zadania.
Dobranoc
7 wrz 23:55