Objętość bryły
Mateusz: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
x2 + y2 = 4,
z = 5−y,
z=0
7 wrz 14:42
J:
Jest to objetość rury o środku w punkcie (0,0) i promieniu r = 2, odcietej od dołu
powierzchnią: z = 0,a od góry płaszczyzną: z = 5 − y
Objętość obliczasz korzystając z całki podwójnej, po przejściu na współrzedne biegunowe:
Obszar całkowania:
0 ≤ r ≤ 2
0 ≤ φ ≤ 2π
IVI = 0∫2π0∫2(5 − r*sinφ)*rdrdφ
7 wrz 15:21
Mateusz: Dzięki wielkie, mam jeszcze takie zadanie do zrobienia.
Oblicz objetosc pod płaszczyzną
x2 + y2 + z2 = 9
z=√5
Rozwiązanie tego zadanie będzie analogiczne do poprzedniego?
Z góry dzięki za pomoc
7 wrz 15:42
J:
Tak ... tylko musisz ustalić , co jest przecieciem tych dwóch powierzchi, bo to będzie obszar
całkowania
7 wrz 15:49