Dany jest prostopadłościan
Maycx: Dany jest prostopadłościan o krawędziach x, (x−3),(x+5) cm i objętości 30cm3. uzasadnij , że
suma długości wszystkich krawędzi tego prostopadłościanu jest mniejsza od 56 cm .
mam już taką postać
(x+2)(x−√15)(x+√15)
czyli x=√15 ?
7 wrz 21:53
Eta:
Dobrze x=√15
suma długości wszystkich krawędzi to:
4x+4(x−3) +4(x+5)=..................... podstaw za x=√15 i oszacuj wartość tej sumy
7 wrz 22:01
Janek191:
(x −3)*x*( x + 5) = 30 ⇒ x > 3 ale x < 4 , bo dla x = 4 mamy
V = 1*4*9 = 36 > 30
L = 4x + 4*(x −3) + 4*(x + 5) = 4x + 4 x − 12 + 4x + 20 = 12 x + 8 < 12*4 + 8 = 48 + 8 = 56
L < 56
=====
7 wrz 22:08