Podstawy trapezu równoramiennego
śrubokręt:

Suma długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równa 16 cm, a kąt
rozwarty trapezu ma miarę 150
0. Oblicz:
a) długość promienia okręgu
b) długości podstaw trapezu
Nie wiem jak obliczyć długości podstaw trapezu, podpunkt a) zrobiłem.
a)
r = a+b = c + c
takie równanie ponieważ trapez jest równoramienny, a podstawy mają mieć razem 16 cm. Skoro
trapez jest równoramienny to:
c = 8
4r = 8
r = 2
a dalej z własności trójkąta o kątach 30, 60 i 90 wyliczyłem ostatni bok :
Nie wiem jak wyliczyć te podstawy, proszę o pomoc.
7 wrz 22:02
śrubokręt: A na rysunku zapomnialem dodać kątów, przepraszam
7 wrz 22:03
Aga1.:

a=b+2x
2b+2x=16
7 wrz 22:09
śrubokręt: Dziękuję bardzo za pomoc, nie wiem czemu wcześniej tego nie zauważyłem.
Wynik to:
8 − 4√3 i 4√3 + 8
7 wrz 22:26
Eta:

Jeżeli kąt rozwarty trapezu ma miarę 150
o to kąt ostry trapezu ma mirę 30
o
Z warunku wpisania okręgu w trapez : 2a+2b=2c ⇒ 2c=16 ⇒ c=8
z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o 90
o:
h=2r=4 ⇒
r=2 cm i |EB|=a−b=4
√3
a+b=8
a−b=4
√3
+−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a=8+4
√3 =4(2+
√3) cm to
2b= 2c−2a ⇒ 2b=.......=8−4
√3= 4(2−
√3) cm
7 wrz 23:05
majster: Dziękuję, mam tylko pytanie, skąd wzięło się :
a+b = 8
| c √3 | |
bo w trójkącie o kątach 30,60 i 90 wiadomo skąd wzięło się a−b ( |
| ) i c, które |
| 2 | |
wyniosło 8. Ale a+b (bok |AE|) nie występuje w tym trójkącie dlatego nie wiem skąd wzięło się
a+b=8.
7 wrz 23:44
Eta:
2a+2b=16 ⇒a+b=8 jasne?
7 wrz 23:48
Eta:
|AD|+|DB|= |AB| ⇒ a+b +a−b = 2a= |AB|
7 wrz 23:49
majster: Dzięki
7 wrz 23:51
Eta:
Oj sorry : |AE|+|EB|=|AB| ( źle spojrzałam na rysunek
7 wrz 23:51
Eta:
majster .... zgubiłeś
śrubokręt ?
7 wrz 23:56
majster:
7 wrz 23:58
Eta:
8 wrz 00:06