pomocy !!! :-0
marcik: 4|x+1|−2 ≥ |x−1|
odp. x⊂ <−1−2√2; −3) ∪ (1 ; 3)
7 wrz 21:02
J:
Założenie: Ix+1I ≠ 2
Potem rozwiązujesz w przedziałach : ( −∞,−1) [−1,1) [1,+∞)
7 wrz 21:06
===:
to zacznij od Dziedziny
7 wrz 21:07
Janek191:
Rozpatrz 3 przypadki:
1o x < − 1
2o −1 ≤ x < 1
3o x ≥ 1
7 wrz 21:08
Janek191:
Ma być x ≠ − 3 i x ≠ 1 ze względu na dziedzinę.
7 wrz 21:11
marcik: a mógłby ktoś zrobić całość ?
7 wrz 21:19
J:
pokaż wkład własny
7 wrz 21:22
J:
pamiętaj,że: IaI = − a , gdy a < 0 i IaI = a , gdzy: a ≥ 0
rozpatruj liczbę pod wartością bezwzględną w podanych przedziałach
7 wrz 21:24
marcik: Dzięki, wcześniej coś poplątałem i nie chciał wyjść mi dobry wynik
7 wrz 21:35
teusz: Janek191 − mógłbyś mi wytłumaczyć albo podać jakiś link do wytłumaczenia dlaczego w takich
nierównościach należy rozpatrywać 3 przypadki?

z góry dziękuję
7 wrz 21:50
J:
bo np: I x + 1 I = x + 1 , gdy : x + 1 ≥ 0 ⇔ x ≥ − 1
ale: I x + 1 I = − (x + 1) , gdy: x + 1 < 0 ⇔ x < − 1
7 wrz 21:57
teusz: okej, to rozumiem.
ale nie rozumiem skąd się bierze 2 przypadek : [−1,1)
7 wrz 22:13
J:
mamy dwie wartości bezwzględne: I x + 1 I oraz I x − 1 I
zmiana znaku liczb pod wartościami bezwzględnymi następuje w punktach x = − 1 oraz x = 1,
stąd cały zbiór R został podzielony na trzy przedziały ( patrz 21:06)
8 wrz 08:26
J:
nie poszło
8 wrz 08:28