Analiza
Psyhol: Wiedząc że f(x)>0 gdy x>5 i f(x)<0 gdy x<5 i funkcja f jest ciągła, oblicz limx−>5 f(x)
Oblicz ?!
To da się to formalnie obliczyć ?
Po rysunku można zczaić że chodzi o liczbę 0 ale obawiam się że na maturze/sprawdzianie
miałbym 0 punktów....
7 wrz 20:38
J:
nieprawda ... z opisu widać,że f(5) = 0 i funkcja jest ciągła ...
7 wrz 20:40
Psyhol: Odpowiedź z tyłu to 0.
O funkcji ciągłej f wiemy że f(x)>0 gdy x>5 ,f(x)<0 gdy x<5. Oblicz to co tam na górze
napisałem − to jest treść.
Odp. to 0 i WIDAĆ TO Z RYSUNKU.
Pytanie jak dojść metodą oblicz, bo ja to odczytałem z rysunku.
7 wrz 20:47
J:
obliczyć się nie da, bo nie znasz przepisu funkcji
7 wrz 20:50
Psyhol: Proszę o pomoc kogoś z wiedza merytoryczną a nią jakiegoś trola...
7 wrz 20:56
J:
dobry masz "nick"... adekwatny
7 wrz 20:59
Psyhol: Gdyby funkcja byla nieciagla tzn nie okreslona w punkcie 5 to faktycznie granica bylaby rowna
0. Wynikaloby to z faktu ze kazdy ciag argumentow gdzie te argumenty bylyby zbiezne do 5
mialyby ciag wartosci zbiezny do 0. Chyba ze funckja by byla np liniowa f(x)=x−5 to wtedy w 5
bylabt granica 0
7 wrz 21:08
Psyhol: Za to ty masz 0 argumentów

jakiś bardziej wierze autorom a nie jakiemuś seniorowi za
monitorkiem
7 wrz 21:09
J:
moje "nieprawda" oznaczało,że nie dostałbyś 0 punktów .... Twoje rozumowanie jest prawidłowe,
mamy f(5) = 0 i funkcja jest ciągła, więc jeżeli : x → 5 , to f(x) → 0 ... kropka
7 wrz 21:10
Psyhol: Jestem psychiczny sry popilem bo mecz oglądam
7 wrz 21:19
J:
nie ma sprawy,źle mnie zrozumiałeś
7 wrz 21:20
henrys:
f(x)>0 dla x>5 i f(x)<0 dla x<5
ponieważ f(x) jest ciągła to
limx→5−f(x)=limx→5+f(x)=0=limx→5f(x)
7 wrz 21:21
henrys: zakładając, że 5 należy do dziedziny...
7 wrz 21:24