matematykaszkolna.pl
Analiza Psyhol: Wiedząc że f(x)>0 gdy x>5 i f(x)<0 gdy x<5 i funkcja f jest ciągła, oblicz limx−>5 f(x) Oblicz ?! To da się to formalnie obliczyć ? Po rysunku można zczaić że chodzi o liczbę 0 ale obawiam się że na maturze/sprawdzianie miałbym 0 punktów....
7 wrz 20:38
J: nieprawda ... z opisu widać,że f(5) = 0 i funkcja jest ciągła ...
7 wrz 20:40
Psyhol: Odpowiedź z tyłu to 0. O funkcji ciągłej f wiemy że f(x)>0 gdy x>5 ,f(x)<0 gdy x<5. Oblicz to co tam na górze napisałem − to jest treść. Odp. to 0 i WIDAĆ TO Z RYSUNKU. Pytanie jak dojść metodą oblicz, bo ja to odczytałem z rysunku.
7 wrz 20:47
J: obliczyć się nie da, bo nie znasz przepisu funkcji
7 wrz 20:50
Psyhol: Proszę o pomoc kogoś z wiedza merytoryczną a nią jakiegoś trola...
7 wrz 20:56
J: dobry masz "nick"... adekwatny
7 wrz 20:59
Psyhol: Gdyby funkcja byla nieciagla tzn nie okreslona w punkcie 5 to faktycznie granica bylaby rowna 0. Wynikaloby to z faktu ze kazdy ciag argumentow gdzie te argumenty bylyby zbiezne do 5 mialyby ciag wartosci zbiezny do 0. Chyba ze funckja by byla np liniowa f(x)=x−5 to wtedy w 5 bylabt granica 0
7 wrz 21:08
Psyhol: Za to ty masz 0 argumentów emotka jakiś bardziej wierze autorom a nie jakiemuś seniorowi za monitorkiem emotka
7 wrz 21:09
J: moje "nieprawda" oznaczało,że nie dostałbyś 0 punktów .... Twoje rozumowanie jest prawidłowe, mamy f(5) = 0 i funkcja jest ciągła, więc jeżeli : x → 5 , to f(x) → 0 ... kropka
7 wrz 21:10
Psyhol: Jestem psychiczny sry popilem bo mecz oglądam
7 wrz 21:19
J: nie ma sprawy,źle mnie zrozumiałeś emotka
7 wrz 21:20
henrys: f(x)>0 dla x>5 i f(x)<0 dla x<5 ponieważ f(x) jest ciągła to limx→5f(x)=limx→5+f(x)=0=limx→5f(x)
7 wrz 21:21
henrys: zakładając, że 5 należy do dziedziny...
7 wrz 21:24