Dany jest okrąg o równaniu
ciasteczkoo: Dany jest okrąg o równaniu o: x2+y2=4 i prosta l: x−y+3=0. Prosta l jest osią symetrii
trójkąta równobocznego , którego jednym z wierzchołków jest środek okręgu o . Wyznacz
współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
7 wrz 19:35
===:
7 wrz 19:46
ciasteczkoo: Ale jak policzyć wierzcholek z 1 ćwiartki?
7 wrz 20:33
===:
... a czy to będzie jeden wierzchołek (jeden trójkąt)

Jak wyznaczysz punkt symetryczny do środka okręgu względem danej prostej
to zatocz nowy okrąg i poszukaj jego punktów przecięcia z prostą y=−x
7 wrz 21:03
ciasteczkoo: ehh.. nic nie wychodzi
7 wrz 21:34
===:
7 wrz 21:51
===:
x
2+(x+3)
2=18
2x
2+6x−9=0
Δ=36+72
√Δ=
√108=6
√3
7 wrz 22:23
===:
namieszałem w poście z 21:03
NIE Z PROSTĄ y=−x a oczywiście z prostą y=x+3
7 wrz 22:30