Pierwiastki mianownika
michalt38: | | (1−z6)2 | |
Witam. Mam pewien problem, otóż w ułamku |
| mam znaleźć miejsca |
| | z10(1−z)2 | |
zerowe mianownika, czyli z
10(1−z)
2=0 i po obliczeniu otrzymuję z=0 i z=1. Jednak jeżeli
| | z−12 | |
pomnożę ten ułamek przez |
| , to otrzymam w mianowniku z−2−2z−1+1, a |
| | z−12 | |
przyrównując to do 0, otrzymam tylko z=1. Które z tych rozwiązań jest dobre?
7 wrz 12:50
PW: Mnożąc przez z−12 powodujesz skrócenie z10 − nic dziwnego, że zero z mianownika mogło
zniknąć.
Efekt tego mnożenia jest jednak wątpliwy: z{12} pojawi się w mianowniku licznika.
7 wrz 13:12
michalt38: Dziękuję bardzo za odpowiedź
7 wrz 13:42