całki
bimbam: hej
mam całkę
nie wiem skąd wziął się nawias
| | 5(x3−3x2+3x−1)+4x2−10x+9 | |
= ∫ |
| |
| | (x−1)4 | |
wiem, że podzielono jakieś wielomiany, tylko które

pochodna mianownika to: 4(x−1)
3 = 4(x
3−3x
2+3x−1)
ale co się stało z czwórką
7 wrz 22:14
Mila: (x−1)
3=x
3−3x
2+3x−1
Teraz dopasujemy licznik:
5(x
3−3x
2+3x−1)=5x
3−15x
2+15x−5 widzisz ,że trochę się różni
5x
3−15x
2+15x−5+
4x2−10x+9
Wracamy:
| 5*(x3−3x2+3x−1)+4x2−10x+9 | |
| = |
| (x−1)4 | |
| 5*(x−1)3+4x2−10x+9 | |
| = |
| (x−1)4 | |
| | 5*(x−1)3 | | 4x2−10x+9 | |
= |
| + |
| = |
| | (x−1)4 | | (x−1)4 | |
| | 5 | | 4x2−10x+9 | |
= |
| + |
| = |
| | (x−1) | | (x−1)4 | |
dalej próbuj sam
7 wrz 22:25
:): 5(x3−3x2+3x−1)+4x2−10x+9=5x3−15x2+15x−5+4x2−10x+9
=5x3 −15x2+4x2+15x−10x−5+9
=5x3−11x+5x+4
czyli to co u góry
7 wrz 22:27
bimbam: czyli tutaj nie dzielę licznika przez mianownik, bo st. licznika < st. mianownika
W zbiorze jest napisane, że można podzielić licznik przez pochodną mianownika, gdy chce się
zastosować wzór
| | f`(x) | |
∫ |
| dx = ln If(x)I + C przy czym ta zasada tu nie działa |
| | f(x) | |
Wszystko to co napisaliście jest zrozumiałe, tylko dlaczego trzeba tak "rozbijać" ten licznik

Co wskazuje we wzorze f. podcałkowej na to, że trzeba zrobić to "podstawienie" z nawiasem
7 wrz 22:44
Mila:
Trzeba to "widzieć", czy można jakoś obniżyć stopień mianownika, to ułatwi obliczenie całki.
7 wrz 23:02
bimbam: dzięki
7 wrz 23:28
Mila:
Możesz jeszcze podobnie zrobić z ułamkiem o niebieskim liczniku.
(tak, aby otrzymać w liczniku : (x−1)2)
Spróbuj.
7 wrz 23:37