wytłumaczenie przekształcenia
ciemny: Witam! Proszę Was o pomoc drodzy forumowicze. Otóż, biorę obecnie funkcje logarytmiczną i mam
problem ze zrozumieniem pewnego zapisu z tablicy otóż mam:
−2=loga 9/4
następnie zostało to przekształcone w:
a−2=(2/3)−2
Istnieje jakiś wzór tłumaczący tą zależność? Ciężko mi się wkręcić w matematykę przy 8
godzinach tygodniowo, wybaczcie za zawracanie głowy.
7 wrz 20:37
J:
to wynika z definicji logarytmu: logab = c ⇔ ac = b ( i odpowiednie założenia)
7 wrz 20:41
J:
| | 9 | | 3 | | 2 | |
.. a ponadto ... |
| = ( |
| )2 = ( |
| )−2 |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
7 wrz 20:43
ciemny: faktycznie! Dziękuję Ci bardzo za pomoc
7 wrz 20:49