matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.5.2017
Zadania
Odp.
3
Pytający:
Jeśli każda z tych 16 ostatnich kolumn różni się od pozostałych, to nie można. A to dlatego, bo
19
SEKS INSTRUKTOR :
Oblicz iloczyn
22
PrzyszlyMakler:
Wektor u ma dodatnie współrzedne i długość 10. Jest on prostopadły do prostej 3x + 4y − 8 = 0 Wyznacz u.
10
Mati:
Całkowanie przez części ∫x
√
x+1
dx
4
Zbyszek:
1
Mam liczbę zespoloną
√
3
/3 −
i i mam ją zamienić na postać trygonometryczną.
3
Liczę więc moduł, który wychodzi
2
3
.Następnie podstawiam do cos i sin.I tu właśnie pojawia się problem
7
Ret:
y`x −y
2
−y =0
6
Karina:
Za rok mam maturę. W jakiej kolejności powtarzać działy? Czy moglibyście coś zasugerować, żeby to wyszło prawnie i logicznie?
4
Nad:
W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 15 i 20 wpisano okrąg. Oblicz długość odcinka łączącego wierzchołek kąta prostego z punktem wspólnym okręgu i przeciwprostokątnej.
18
PAPUGA:
Korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie, wykaż że f(x)=x+|x+2| nie jest różniczkowalna w punkcie x
0
=−2.
1
gigi:
czy badajac (na poziomie liceum− 3 klasa maturalna) granice lewostronne/prawostronne (np. przy x dążącym do 1 z lewej strony) to wynikiem zawsze bedzie −/+ nieskonczonosc?
4
aldona:
gdzie lezy spodek wysokosci ostroslupa o podatswie : 48,40,40, i krawedzi bocznej 65 ?
czy jest to srodek okregu wpisaneo?
5
martazz:
:::rysunek::: Dane są dwa okręgi o środkach w punktach P i R, styczne zewnętrznie w punkcie C. Prosta AB jest
7
Ana :
Oblicz, ile liczb ośmiocyfrowych można otrzymać przestawiając cyfry liczby 20152015. Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.
10
PrzyszlyMakler:
Witam, trochę nie rozumiem idei prowadzenia dowodów z liczbami a,b gdzie któraś z liczb jest
13
bartek:
Równania z liczbami zespolonymi do rozwiązania , wie ktoś jak się za nie zabrać ? 1) z⋅ z ̅+(z−z ̅ )=3+2i
7
Indukcja:
udowodnij że wielomian W(n)=n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielny przez 12 n=1 −−> W(n)=24
21
Fruziaa:
Wyznacz równanie ogólne prostej A) (0,4)
2
maniek:
|x+5|
lim
(x−5)(x+5)
4
x−> −5
13
Zbyszek:
Mam problem z jednym równaniem z
2
+ (3−5i)z − 15i = 0
7
wojtek:
pole trojkata o bokach 7 i 10 jest rowne 10
√
6
wowczas pozostaly bok tego trojkata moze miec rownosc
12
korba:
Zadanie z matury Przedyskutować ilość rozwiązań równania x
20
=−b−20a
19
x w zalezżnośći od parametru a i b?
11
ktoś:
Skąd mam wiedzieć, że wyrażenie x
4
+2x
3
−4a−4 nigdy się nie zeruje?
0
proszepomoz:
Opisz wszystkie możliwe typy podprzestrzeni w R3.
0
jada62:
Czy kula jednostkowa o środku w zerze tworzy podprzestrzeń w R3? Odpowiedź uzasadnij.
13
Kio:
Dany jest układ
2
micow25:
Czy istnieje trójkąt, którego boki mają długości 1 i 4, a dwie wysokości 3 i 4? Odpowiedź uzasadnij.
2
1k5o86:
Ramię trapezu równoramiennego równa się krótszej podstawie, a przekątna jest prostopadła do ramienia. Oblicz kąty trapezu.
0
Kinga:
5. Współczynnik zmienności obliczony w pewnej 5−elementowej próby wynosi 5%,
0
dora:
Czworościan foremny o krawdzi a przecięto płaczyzną równoległa do dwóch skośnych krawędzi i przechodzacą w odległośc 0,5a od jednej z tych krawędzi. Oblicz objętość brył otrzymanych w
0
Pain:
Witam bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Słabo jeszcze się orientuje w macierzach i nie wiem nawet jak zacząć
.
13
xD:
y'+y=2x*e
−x
0
Biedny Student:
Poleci ktoś dobrą stronę/ książkę gdzie wytłumaczone i obliczone są przykładowe zadania z funkcji zespolonych?
12
pingwinek120:
Witam , mam problem z rozwiązywaniem równań metodą Gaussa.Otóż problem tkwi bardziej w tym że nie rozumiem dlaczego w pewnym momencie po doprowadzeniu macierzy do postaci schodkowej,
1
bk:
Oblicz (1/9)
−1/2−log
3
√
5
1
jikan:
Firma dostaje 50 telefonów komórkowych 10 z nich nie działa . Wybrane zostały 2 telefony bez zwracania.
3
Powała:
5
wojtek:
https://www.youtube.com/watch?v=LDywQVZKxdw
3
Reev:
∫(−3x+2)/(x
3
−x
2
+2)dx
4
MAt:
Oblicz pochodną z wyrażenia
8
stereometria:
2
Jak obliczyć pochodną f(x)=
z których wzorów mogę po kolei skorzystać?
x
3
5
MAt:
Witam, jak narysować taką funkcje f(x) = 2sin(−3x)
2
Pukawka:
√
x
+x
Oblicz granicę: lim x−>0+
√
3x
−
√
3
x
15
stereometria:
Jak policzyć pochodną tego wyrażenia: P=4πr
√
25−r
2
3
Karina:
Witam, bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu, mam kilka podobnych przykladow więc gdybym wiedziala jak się za to zabrac to bardzo by mi to pomoglo PROSZĘ
13
SEKS INSTRUKTOR :
Oblicz pochodną
√
x
2
−2x+17
+
√
x
2
−8x+20
4
Dawid:
Pytanie odnośnie równań i nie równości trygonometrycznych
1
karoleo:
W kazdej z dwóch szuflad jest tyle samo rekawiczek prawych i lewych, a trzecia szuflada jest pusta. Z kazdej z dwóch pierwszych szuflad losujemy jedna rekawiczke i wkładamy je
4
PAPUGA:
Wskaż wartość parametru k dla której f(x)=(x
2
+kx)/2x+4 ma w punkcie x
0
=−2 granicę właściwą.
2
SEKS INSTRUKTOR :
oblicz
(n+3
2
4
lwg:
Emeryrura w skarpecie jest niezła, bo odkładam ją tylko dla siebie. A co mnie obchodzą jakieś inne obciążenia. Za zwolnienie lekarskie sam sobie zapłacę. Za leki również sam. Odkładam
1
Staś :
Dany jest trójkąt ABC. Okrąg którego średnica jest podstawą AB przecina bok BC w punkcie M zaś bok AC w punkcie N. Przekątna czworonoga ABMN przecinają się w punkcie K. Wykaz że prosta CO
1
Niewiem:
Witam, w ostatnim zadaniu maturalnym uznałem podane w treści zadania "pole powierzchni bocznej" za pole powierzchni jednej ściany bocznej.
6
Ambitny:
Dany jest sześcian ABCDA1B1C1D1 o krawędzi mającej długość a. Oblicz odległość punktu B od płaszczyzny ACD1.
16
jc:
z
n
= −1 ⇒ z
2n
=( z
n
)
2
= (−1)
2
=1
1
Dawid:
Wzory viete'a − pytanie
2
liniowo niezależny:
. Dla podanej liczby a wskazać liczby b i c o następującej własności: Dla każdego układu równań liniowych z trzema niewiadomymi, którego
4
Geniusz:
Ktoś potrafi wyprowadzić wzór (a+b)
2
=a
2
+2ab+b
2
. Podobno nie jest to za łatwe, ale wykonalne. Dzieki
5
wujaszek:
1