limes z parametrem
PAPUGA: Wskaż wartość parametru k dla której f(x)=(x2+kx)/2x+4 ma w punkcie x0=−2 granicę właściwą.
a)0
b)−2
c)2
d)4
jak zrobić to zadanie?
6 maj 11:52
ola: podstawiaj za k każdą z odpowiedzi i licz wtedy granice w −2
6 maj 11:56
PAPUGA: tylko w mianowniku mi wychodzi 0 ciągle. a nie może być tam 0
6 maj 11:58
ola: no liczysz granice jednostronne w −2
np dla k=0
mamy + i − nieskończonoąć wiec odpada a)
6 maj 12:05
Kacper:
Aby granica była właściwa, to licznik musi się "skrócić" z mianownikiem.
, zatem k=2
6 maj 12:08