Oblicz iloczyn
SEKS INSTRUKTOR : Oblicz iloczyn
1*3
1/3 *9
1/9*27
1/27*...
zrobiłem tak, że wszystko sprowadziłem do potęgi 3
1*3
1/3*3
2/9*3
3/27= 3{1/3+2/9+3/27+...)
Czyli wszystko dochodzi do tego, żeby policzyć sumę
1/3+2/9+3/27+...
tylko jak to zrobić? Wyciągnąć 1/3 przed nawias? Ten ciag mi sie nie podoba
6 maj 23:09
AiO: | | 2 | | 3 | |
U[1}{3}+ |
| + |
| to jest suma nieskonczonego szregu geometrycznego |
| | 9 | | 27 | |
6 maj 23:13
SEKS INSTRUKTOR : no i jakie to q wychodzi? xDD
sprawdz sobie
6 maj 23:14
Adam: 1/3+2/9+3/27+...=(1/3+1/9+....)+(1/9+1/27+...)+...
niech S=1/3+1/9+..., to policzysz sobie sam
mamy
(1/3+1/9+....)+(1/9+1/27+...)+...=(1/3+1/9+....)+(1/3+1/9+...)(1/3+1/9+...)=
=S+S2
6 maj 23:16
SEKS INSTRUKTOR : królu złoty panie adamie
niech cię chwalą wszystkie panie!
6 maj 23:18
Adam: normalnie nie można tak manipulować szeregami, ale ten jest dodatni, więc nic się nie stanie
6 maj 23:21
SEKS INSTRUKTOR : dziekuje, dzika akcja troche wyszla

A tak dokladniej co sie dzieje, ze dzieje sie tak, ze pozniej tama S wchodzi do kwadratu?
(1/3+1/9+....)+(1/9+1/27+...)+...=(1/3+1/9+....)+(1/3+1/9+...)[TUTEJ](1/3+1/9+...)
6 maj 23:24
6 maj 23:24
Adam: wiesz, normalnie nie można robić nawet tak
rozpatrujesz sumy granicę z sum częściowych
1/3+2/9+...+n/3n i teraz
Sn=1/3+2/9+...+n/3n=(1/3+1/9+...+1/3n)+(1/9+1/27+...+1/3n−1)+...
+1/3n
teraz wszystkie sprowadzasz wzorem na sumę wyrazów ciągu geometrycznego
i potem jeszcze raz to co ci wyszło
6 maj 23:28
SEKS INSTRUKTOR : XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
o cholera, wchodzi chyba nowa lvl jak czytam o søynnym riemannie, tak to tylko dzeta dzeta
heheh dzeta wygraj miliun
6 maj 23:28
Adam: w drugim nawiasie ostatni czynnik powinien być 1/3n
6 maj 23:28
Mila:
Studia czy LO?
6 maj 23:37
Mila:
| | n | | x | |
S=∑(n=1 do ∞) |
| =∑(n=1 do ∞)nxn= |
| |
| | 3n | | (1−x)2 | |
3
34=
4√27
6 maj 23:48
SEKS INSTRUKTOR : LO, ale nie wiem z jakiego poziomu zadanie, pykam coś do matury PR i takie coś znalazło się pod
ręką. Wybiega poza poziom?
ogolnie znalazlem gdzies, ze mozna to zrobić tak
(1/3+1/9+1/27+....) − 1/3* (1/3+1/9+1/27+....)
jakoś to zadziała? bo przyznam sie, ze ja tego nie widze, bo z tego wyjdzie konkret 1/3
6 maj 23:49
SEKS INSTRUKTOR : i to jakos podstawic do wzoru na sume ciagu geometrycznego, tyle mi powiedzieli − chyba prędzej
kucne niz zrobie
6 maj 23:51
SEKS INSTRUKTOR : ah, to juz wiem

Dzieki Mila
6 maj 23:54
Mila:
No to jutro zrobię inaczej, dzisiaj Dobranoc

A jaka jest odpowiedź?
7 maj 00:08
Adam: S=(1/3+1/9+1/27+...)+(1/3)*(1/3+2/9+3/27+...)
S=1/2+S/3
S=3/4
7 maj 00:12
Mila:

Dzięki
Adam. Dobranoc
7 maj 00:17
Adam: Dobranoc
7 maj 00:18
SEKS INSTRUKTOR : odpowiedź to 3/4
Adam, coś ty tam zrobił? czemu tam jest ta 1/3?
7 maj 12:41
PrzyszlyMakler: Robiłem to zadanie rok temu. Tzn ZKS je pięknie rozwiązał. Jak będę na kompie to Ci wyśle.
7 maj 13:10
SEKS INSTRUKTOR : Proszę o podesłanie
7 maj 14:25
7 maj 15:30
Mila:
Tak, zaburzanie sum masz w rozwiązaniu ZKS.
Jeśli masz pytania do sposobu to pisz.
Ja mam jeszcze inny sposób, ale tam podany będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni.
7 maj 17:13
Mila:
Zgodnie ze wskazówką:
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 1 | |
S= |
| + |
| + |
| + |
| +..... /* |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 81 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
| S= |
| + |
| + |
| +...... |
| 3 | | 9 | | 27 | | 81 | |
==================================odejmujemy stronami
| 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| S= |
| + |
| + |
| + |
| +... |
| 3 | | 3 | | 9 | | 27 | | 27 | |
=======
7 maj 17:40