Zadanie 28, matura maj 2017
martazz:

Dane są dwa okręgi o środkach w punktach P i R, styczne zewnętrznie w punkcie C. Prosta AB jest
styczna do obu okręgów. odpowiednio w punktach A i B oraz |<APC| = α i |<ABC| = β (zobacz
rysunek). Wykaż, że α = 180*−2β
6 maj 20:19
martazz: Czy można poprowadzić prostą AC i na tej podstawie stwierdzić, że |<ACB| = 90* ? Czy coś
totalnie pomyliłam?
6 maj 20:20
Mila:
Kilka razy jest to już wyjaśniane na forum.
Musisz napisać dlaczego |<ACB| = 90.
6 maj 20:40
Ana : <PAB i <RBA mają po 90 stopni.
△RBC i △ACP są równoramienne, ponieważ ramionami są promienie kół.
<BCR i <RBC oznaczmy sobie jako x.
<CAP i <BAC oznaczamy jako γ
<BAC oznaczamy jako p
β+x=90*
γ+p=90*
γ+p=β+x
<BAP+<ABR=2β+2x=180* => 2x=180*−2β
<BRC=180*−2x
180*−2x=180*−α
α=2x
α=180*−2β
cnu
PS. Pamiętaj, ze miara wewnętrzna czworokąta wynosi 360*
6 maj 20:49
martazz: Tak, wiem że kilka razy ale chodziło mi o ten konkretny przypadek, gdzie napisałam, że |<ACB| =
90*. Wie ktoś jak to porządnie wyjaśnić?
6 maj 20:51
6 maj 21:30