Geometria problem???
Marian:

Prosta AB jest styczna do obu okręgów , natomiast te okręgi są do siebie styczne zewnętrznie.
Czy można powiedzieć, że kąt który zaznaczyłem jako prosty jest nim, ponieważ jest to kąt
wpisany oparty na średnicy AB, więc jego miara będzie równa połowie kąta półpełnego czyli 90
stopni. Tak czy się mylę?
5 maj 16:45
Mila:

AB − styczna do obu okręgów
α− kąt między styczną a cięciwą , zatem jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cięciwie ,
a kąt środkowy ADP jest dwa razy większy.
β− kąt między styczną a cięciwą , zatem jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cięciwie ,
a kąt środkowy BCP jest dwa razy większy.
Czworokąt ABCD jest trapezem to:
2α+2β=180⇔α+β=90⇔
∡APB=90
o
5 maj 17:00
Eugeniusz: Ale czy nie można potwierdzić tego tak jak napisałem

?
5 maj 17:02
Mila:
W jakim okręgu AB jest średnicą?
5 maj 17:10
Eugeniusz: Jeśli by narysować okrąg w którym AB jest średnicą to kąt ten bedzie wpisany oparty na średnicy
5 maj 17:18
5 maj 17:35