matura
a: Odp. matura 2017 matematyka
| | 1 | | 1 | | 5 | |
1. 58 * 16−2 = 58 * |
| = 58 * |
| = ( |
| )8 |
| | 162 | | 28 | | 2 | |
5 maj 13:01
a: 2. 3√54 − 3√2 = 3√27*2 − 3√2 = 33√2 − 3√2 = 23√2
5 maj 13:01
a: 3.
| | 9 | |
2log23 − 2log25 = log29 − log2 25 = log2( |
| ) |
| | 25 | |
5 maj 13:02
a: 4.
liczba wzrosla o 120% czyli jak bylo x, to teraz jest x + 1,2x = 2,2x.
2,2x = 8910
5 maj 13:04
a: 5.
Najszybciej podstawiajac.
sprawdzmy wpierw dla x=−1 (bo jedynka najprostsza liczba)
(−√2−2)2 = (2+√2)2
(√2+2)2 = (2+√2)2
nierownosc prawdizwa dla x=−1
nie ma co dalej sprawdzac.
5 maj 13:07
a: 6.
(x4+1)(2−x) > 0
(x4+1) jest zawsze >0 zatem 2−x>0 −−> x < 2
nie pasuje liczba " 3 "
5 maj 13:08
a: 7.
2−3x ≥ 4
3x ≤ −2
odp. A
5 maj 13:08
a: 8.
x(x2−4)(x2+4) = 0
x = 0 lub x2 − 4 = 0 lub x2 + 4 = 0
x = 0 lub (x−2)(x+2) = 0
x = 0 lub x = − 2 lub x = 2
mamy 3 rozwiazania.
odp. A
5 maj 13:09
a: 9.
f(x) =
√3(x+1)−12
f(x) = 0 ⇔
√3(x+1)−12 = 0
√3x +
√3 = 12
√3x = 12 −
√3
| | 12−√3 | | 12 | | 12√3 | |
x = |
| = |
| − 1 = |
| − 1 = 4√3 − 1 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
odp. D
5 maj 13:11
a: 10.
f(x) = ax2+bx+c
miejsca zerowe to −3 i 1
f(x) = a(x+3)(x−1)
podstawiajac wspolrzedne wierzcholka :
4 = a(−1+3)(−1−1)
4 = a(2)(−2)
a = − 1
f(x) = −1(x+3)(x−1) = −1(x2+2x−3) = −x2 −2x + 3
wspolczynnik c = 3
odp. A
5 maj 13:14
StrasznyNieogar: 4 zle
5 maj 13:15
a: 11.
f(x) = ax, wiemy, ze nalezy punkt A=(1,2) , zatem
2 = a1
a = 2
odp. B
5 maj 13:15
a: 12.
ciag arytmetyczny, zatem
a1 = 5
a2 = 11 = a1 +r
11 = 5 + r −−−> r = 11−5=6
obliczamy podstawiajac do odp.
a10 = a1 + 9r = 5 + 9*6 = 5+ 54 = 59 −> nie zgadza sie
wszystkie odp. to 71 zatem najszybciej sprawdzic ile szostek trzeba dodac do 59 aby miec 71
71 − 59 = 12 czyli dwie szostki
odp. to a12 zatem C)
5 maj 13:17
a: 13.
24,6,a−1 −−> geometr.
6
2 = 24(a−1)
36 = 24a − 24
| | 36+24 | | 60 | | 10 | | 5 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 24 | | 24 | | 4 | | 2 | |
odp. B
5 maj 13:19
a: 14.
m = sin(50o)
ze wzorow redukcyjnych wiadomo, ze
sin α = cos(90−α)
zatem
sin(50) = cos(90−50) = cos 40
odp. C
5 maj 13:20
a: 15.
trojkat oparty na srednicy a wiec, miara przy wierzcholku C wynosi 90 stopni (lacznie)
zatem kat OCB ma miare 90−56 = 34
jako ze OBC to trojkat rownoramienny, to
α = 180 − 2*34 = 112
odp. D
5 maj 13:21
a: 16.
z podobienstwa trojkatow
12|DE| = 240
|DE| = 20
odp. A
5 maj 13:23
a: 17.
jest to trojkat ekierka, zatem obwod to
a+2a+a√3 = 3a+a√3 = a(3+√3)
odp. D
5 maj 13:25
5 maj 13:27
Test: Jak tangens może dodatni wyjść w 2 cwiartce
5 maj 13:28
a: 18. (poprawka)
oczywiscie −3 tam jest, zatem
odp. C
5 maj 13:29
a: 19.
proste przecinaja sie pod katem prostym, zatem sa prostopadle.
prosta l: y = ax + b
4 = a(−2) +b −−> b = 4 + 2a
zatem rownanie prostej l: y = ax + 2a + 4
proste prostopadle, gdy a
1 * a
2 = − 1
a = 4
zatem prosta l: y = 4x + 8 + 4 = 4x + 12
odp. A
5 maj 13:31
a: 20.
rownanie okregu to
(x−2)2 + (y−3)2 = 25
podstawiamy odp. (rozmyslnie, tzn. suma kwadratow jakich liczb da 25 ?)
16+9 to pierwsza mysl, zatem
podstawiamy najpierw odp. C
(−1−2)2 + (7−3)2 = 25
9 + 16 = 25
zgadza sie
poprawna odp. C
5 maj 13:33
a: 21.
niech krawedz podstawy bedzie "a"
wtedy wysokosc = 3a
P
c = 140 = 2*a
2 + 4*a*3a = 2a
2 + 12a
2 = 14a
2
a =
√10
odp. B
5 maj 13:35
a: 22.
skoro wysokosc walca jest rowna promieniowi, to trojkat OSA jest rownoramienny
| | 90 | |
oraz prostokatny, zatem kat OAS ma miare |
| = 45 |
| | 2 | |
odp. C
5 maj 13:36
a: 23.
h = 4
promien podstawy r = 6
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * π * r2 * h = |
| * π * 36 * 4 = 48π |
| | 3 | | 3 | |
odp. A
5 maj 13:37
a: 24.
75 + x = 88
x = 13
odp. B
5 maj 13:38
a: 25.
dzielniki liczby 24: 1,2,3,4,6,8,12,24
jest ich lacznie 8
| | 8 | | 1 | |
prawdopodobienstwo zdarzenia A wynosi |
| = |
| |
| | 24 | | 3 | |
odp. C
5 maj 13:40
Dawid: Przeanalizuj jeszcze raz czwarte i napisz odpowiedź, no bo wzrosła o 120% w stosunku do
wszystkich zwierząt, a nie tylko tych zagrożonych, mhm
5 maj 13:41
a: 26.
8x2 − 72x ≤ 0 /:8
x2 − 9x ≤ 0
x(x−9) ≤ 0
x ∊ <0;9>
5 maj 13:41
a: jeszcze raz czwarte to za chwile, wpierw skoncze te.
27.
wykazac ze tamta liczba podzielna przez 17.
42017 + 42018 + 42019 + 42020 =
= 42017(1+4) + 42019(1+4) =
= 5(42017+42019) = 5(42017(1+16)) = 5*42017*17 = 17k, k ∊ C
koniec dowodu [=]
5 maj 13:44
Jerzy:
@Dawid ... a gdzie jest napisane do wszystkich zwierząt ? ( czytaj uważnie treść zadań)
5 maj 13:45
a: 28.
skoro ta prosta jest styczna to katy
PAB oraz RBA sa proste.
trojkat PCA oraz trojkat RCB sa rownoramienny, (boki to promienie okregow)
figura ABRP jest trapezem, bo okregi sa styczne zewnetrznie, a prosta jest
styczna do okregow w punktach A i B.
kat CBR ma miare 90 − β
tak samo kat BCR. −> 90 − β
w zwiazku z tym kat przy wierzcholku R (kat CRB) ma miare
180 − (90−β) − (90 − β) = 2 β
zatem kąt α ma miare
360 − 2*90 (katy przy A i B) − 2β (kat przy R) =
= 360 − 180 − 2β = 180−2β
c.n.w. [=]
5 maj 13:50
a: 29.
f(x) = ax
2+bx+c
| | 3 | |
najwieksza warosc jest rowna 6, oraz f(−6)=f(0) = |
| |
| | 2 | |
zatem, wiemy, ze
| | 3 | |
f(−6) = |
| = 36a − 6b + c |
| | 2 | |
podstawiajac z powrotem te "c" do f(−6)
zatem
36a−6b = 0 −−−> b = 6a
stad mamy rownanie naszej funkcji
skoro ma najwieksza wartosc , a jest to parabola, to ramiona sa skierowane w dol.
wiec ta najwieksza wartosc jest w wierzcholku.
wiemy, ze f(3) = 6 (bo najwieksza wartosc jest rowna 6)
| | 3 | |
f(3) = 9a + 18a + |
| = 6 |
| | 2 | |
5 maj 13:55
Jerzy:
33)
|Ω| = 90
|A| = 10
5 maj 13:56
Test: Jak Ci wychodzi dodatnie a jak parabola ma ramiona do dołu?
5 maj 13:57
Ewa1: W 29 będzie −1/2
5 maj 14:00
a: 30.
niech przeciwprostokatna bedzie "c" , krotsza przyprostokatna "a", dluzsza przyprostokatna "b"
wtedy
c = 26
a = x (jakas niewiadoma, nie trzeba wprowadzac, ale ja wprowadze)
b = 14+x
z pitagorasa obliczamy "x"
26
2 = x
2 + (14+x)
2
676 = x
2 + (196 + 28x + x
2)
676 = 2x
2 + 28x + 196
2x
2 + 28x − 480 = 0
x
2 + 24x − 240 = 0
Δ = 24
2 + 4*240 = 576 + 960 = 1536
√Δ =
√1536 =
√256*6 = 16
√6
| | −24 − 16√6 | |
x1 = |
| < 0 −−−> przypadek odpada, bo bok nie moze byc < 0 |
| | 2 | |
| | −24+16√6 | |
x2 = |
| = −12 + 8√6 > 0 |
| | 2 | |
zatem boki :
c = 26
a = 8
√6−12
b = 14 + 8
√6−12 = 2+8
√6
Obwod = 2+8
√6 + 8
√6−12 + 26 = 16
√6 + 16
5 maj 14:03
a: AD 29.
p =
−3
oczywiscie.
| | 3 | | 3 | |
f(−3) = 9a − 18a+ |
| = −9a + |
| |
| | 2 | | 2 | |
f(−3) = 6, zatem
=============
przepraszam za blad.
5 maj 14:05
StrasznyNieogar: x2 + 14x − 240
14 a nie 24
5 maj 14:07
Aaa: 30 błąd
5 maj 14:07
StrasznyNieogar: Ob = 60
5 maj 14:07
a: 31.
[Ciag arytmetyczny]
a
1 = 8
S
3 = 33
musimy obliczyc a
16−a
13
zatem, wiemy, ze
22 = 8+a
3 −−−> a
3 = 14
wiemy natomiast, ze a
3 = a
1 + 2r
zatem
| | 14−8 | |
14 = 8 + 2r −−−> r = |
| = 3 |
| | 2 | |
a
16 = a
1 + 15r
a
13 = a
1 + 12r
a
16−a
13 = a
1 + 15r − (a
1+12r) = 15r − 12r = 3r = 3*3 = 9
5 maj 14:09
Jerzy:
31)
| | 2*8 + 2r | |
33 = |
| *3 ⇔ 22 = 16 + 2r ⇔ r = 3 |
| | 2 | |
a
16 = 8 + 15*3 = 53
a
13 = 8 + 12*3 = 44
a
16 − a
13 = 53 − 44 = 9
5 maj 14:09
relaa:
29.
| | −6 + 0 | |
Wiedząc, że f(−6) = f(0) to xw = |
| = −3 oraz yw = 6, więc |
| | 2 | |
f(x) = a(x + 3)
2 + 6
5 maj 14:12
a:

32.
prosta k przecna os Ox w punkcie :
−2x+10 = 0
x = 5
prosta AM :
| | 9−0 | | 9 | | 3 | |
aAM = |
| = |
| = |
| |
| | 2+4 | | 6 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
y = |
| (x+4) + 0 = |
| x + 6 |
| | 2 | | 2 | |
miejsce przeciecia sie AM z prosta k :
3x + 12 = −4x + 20
7x = 8
| | 8 | | 16 | | 54 | |
y = −2* |
| +10 = − |
| + 10 = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 8 | | 54 | |
zatem punkt C( |
| , |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
pole trojkata mozna obliczyc np. ze wzoru w kartach znajac wspolrzedne wierzcholkow
jednakze mozna prosciej, gdyz
odleglosc od C do odcinka AB (pod katem prostym) to nic innego jak jego
| | 54 | |
wspolrzedna igrekowa, czyli |
| |
| | 7 | |
zatem
a = |AB| = |−4| + |5| = 4+5 = 9
| | 1 | | 54 | | 243 | |
czyli P = |
| * |
| * 9 = |
| |
| | 2 | | 7 | | 7 | |
5 maj 14:21
a:
| 1 | | 1 | | a√3 | | 1 | | 2√3 | | √3 | |
| * hpodstawy = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
z pitagorasa :
| | 1 | |
H2 + ( |
| hpodstawy)2 = h2 |
| | 3 | |
| | 25*3 | | 3 | | 75 | | 1 | |
H2 = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 16 | | 9 | | 16 | | 3 | |
| | 1 | | a2√3 | | 1 | | 4√3 | | 209 | |
V = |
| * |
| * H = |
| * |
| * √ |
| = |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 48 | |
| | √3 | | 209 | | 1 | | 209 | | √209 | |
= |
| * √ |
| = |
| * √ |
| = |
| |
| | 3 | | 48 | | √3 | | 48 | | 12 | |
5 maj 14:46
.:
5 maj 14:48
a: wiec tak, 30 blad w rownaniu kwadratowym, ale to kazdy da rade

natomiast co do zadania 4...
5 maj 14:51
Mix: czwarte masz dobrze
5 maj 15:00
a: a no to fajnie.
5 maj 15:04
tomek: zad 34.
skoro wysokość ściany bocznej jest prostopadła do krawędzi podstawy to nie powinna ona też być
wysokościa całego ostrosłupa...
5 maj 15:19
tade: prostopadła do krawedzi a nie do płaszczyzny podstawy
5 maj 15:31
tomek: jeżeli jest prostopadła do krawędzi to musi być jednocześnie do płaszczyzny podstawy..
5 maj 15:37
tomek: wysokość zawsze musi padać pod kątem prostym
5 maj 15:39
Mix: tu chodzi o sciane boczną nie o ostrosłup
5 maj 15:41
Mix: zgadza sie pada pod kątem prostym do krawedzi podstawy ale jest nachylona do PŁASZCZYZNY
podstawy
5 maj 15:42
prsa: A co w przypadku gdy w zadaniu 32 wzor prostej y=−2x+10, ktos zle przepisal i liczyl dla
y=2x+10
5 maj 15:56
.: specjalnie dla ciebie zrobią wyjątek
oczywiste, odejmą ci punkty, albo unieważnią
5 maj 15:59
StrasznyNieogar: Sierpień
5 maj 17:01
prsa: O czym wy wg piszecie? Tu przyklad − Kryteria oceniania 2016
Przyklad 3)Kryteria oceniania − matematyka 2015
"Jesli zdajacy otrzyma inne rownanie kwadratowe np v2+9v−4536=0 zamiast równania
v2−9v−4536=0 ( NP. W Wyniku ZLEGO PRZEPISANIA ZNAKU LUB LICZBY),
konsekwentnie jednak rozwiaze otrzymane rowannie kwadratowe,
odrzuci ujemne rozwiania i pozostaw wynik, ktory moze byc realna predkoscia jednego z pociagow,
to takie rozwiązanie kwalifikujemy do kategorii Rozwiazanie pelne i przyznajmy 5pkt."
5 maj 17:15
Zażyty: a jak ktoś zrobił błąd w ostatnim zamiast a=2, napisał a=1 (bład na początku) to ile może się
spodziewać punktów 0?
5 maj 17:15
Zażyty: tzn. źle napisałem wzór na pole trójkąta zamiast 1/2ah napisałem ah i wyszło mi połowę mniej
5 maj 17:16
prsa: Patrzac po kryteriach oceniania z ubiegłych lat za kazdy etap zadania jest przyznawany punkt.
Mysle
ze jestli za to otrzymasz 0 (za blad w obliczeniu a), a dalsze obliczenia zalezaly od a to
spodziewalbym
sie raczej 0 badz 1 punktu. Ale komentarze typu "Sierpien" nie sa zdecydowanie na miejscu.
Pozdrawiam
5 maj 17:25
Eta:

29/ y=ax
2+bx+c
| | 3 | | 0−6 | | 3 | |
q=6 i f(0)=f(−6)= |
| ⇒p= |
| = −3 i f(0)= |
| i W(−3,6) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
to |
| =a(0+3)2+6 ⇒ 18a= −9 ⇒ a=−1/2 |
| | 2 | |
28/ Kąt ABC dopisany |∡ABC|=β ⇒ |∡CRB|=2β
zatem w trapezie prostokątnym ABRP
α+2β=180
o ⇒ teza
α=180o−2β
c.n.w
5 maj 17:32
StrasznyNieogar:

Trochę inna droga, ale sprawdzcie czy nie mam błedu, proszę

Kąt CBR = 90 − β = kąt BCR (Bo trójkąt równoramienny)
Kąt PCF również 90 − β (wierzchołkowe)
Kąt ACF ma 90 stopni, bo trójkąt oparty na średnicy
więckąt ACP = 90 − (90 − β) = β
kąt ACP = kąt PCA
180 = 2β + α
α = 180 − 2β
All right?
5 maj 17:45
Tangens: wg mnie źle
5 maj 18:05
StrasznyNieogar: Czemu?
5 maj 18:08
StrasznyNieogar: Może uzasadnisz?
5 maj 18:15
Max: StrasznyNieogar:
Po pierwsze, kąt ACP = kąt PAC, ale to drobny błąd. Po drugie, dodałeś punkty F i E i
dorysowałeś odcinek FC i EC. Napisałeś, że kąt PCF ma miarę 90−B bo jest to kąt wierzchołkowy
z kątem BCR. Ale trzeba uzasadnić, że powstały punkt F jest współliniowy z punktami A i P, bo
tylko wtedy powstanie trójkąt, którego przeciwprostokątna to średnica, i tylko wtedy możemy
wnioskować w następnym kroku, że kąt ACF jest kątem prostym.
5 maj 20:03
StrasznyNieogar: Czyli 0 pkt?
5 maj 20:27
StrasznyNieogar:
"Po pierwsze, kąt ACP = kąt PAC, ale to drobny błąd"
Jak to?
5 maj 20:29
StrasznyNieogar: I jak można było to uzasadnić ze są współliniowe.?
5 maj 20:30
Max: Napisałeś, że kąt ACP = kąt PCA. To prawda, ale nie wyciągniemy tego zadnych wniosków. To tak
jakbyś napisał, że długość odcinka równa się długości odcinka |AB| = |BA|. Masło maślane.
Przyrównujesz ten sam kąt. Poprawiłem Cię, bo miałeś chyba na myśli, że kąt ACP = kąt CAP, bo
trójkąt ACP jest równoramienny. Spójrz jeszcze raz na swoje oznaczenia
5 maj 20:33
Max: Zgadzasz się, że gdyby F nie był współliniowy z A i P, to wtedy nie mielibyśmy trójkąta i cały
dowód leży, prawda? Tak, te punkty będą współliniowe, ale to wcale nie jest oczywiste i trzeba
to uzasadnić. Pytasz jak? Nie wiem, mózg mi teraz nie funkcjonuje

może ktoś inny się
wypowie?
5 maj 20:35
Max: Nie wiem czy 0 punktów, to zależy od klucza i sprawdzającego. Szczerze mówiąc, jest to ciężki
przypadek, i gdybym oceniał tę maturę, to musiałbym się z kimś skonsultować co to ilości
przyznanych punktów, oczywiście o ile wątpliwości nie byłyby rozwiane w kluczu. Gdybym miał
Cię ocenić osobiście, nie trzymając się zasad CKE, to dałbym co najmniej 1 punkt
5 maj 20:39
StrasznyNieogar: Max rzeczywiacie z tym kątem masło maślane, ale na maturze jestem pewien, że napisałem inaczej,
dobrze.

Może się zlituje egzaminator za to, że spróbowałem innego sposobu.

Pomyślę jak
udowodnić wspoliniowosc ale szczerze nie mam pomysłu
5 maj 20:51
StrasznyNieogar: Tak tylko mowie z tą litością. Żeby nikt się nie przyczepił

Life is brutal
5 maj 20:52
Max: Takim nastawieniem przywracasz mi wiarę w licealistów..
5 maj 21:01
Kaspian: Super bedzie max jeszcze rozszerzenie
5 maj 21:18
matilc: hmm.... chciałbym zapytać Was o zadanko z ostrosłupem, bo (niestety) przyjąłem, że ten
ostrosłup ma 2 sciany takie same, a 3 inną i wynik w przyblizeniu ( po wklepaniu w kalkulator)
wyszedł mi tylko/aż o 0,1 większy. Oczywiście tok rozumowania dla mojego sposobu rozwiązania
był poprawny( za dużo zadań z roszerzenia zrobiłem i zastosowałem przypadek, którego tam nie
było. Czy jakieś punkty za to dostanę

Przez to zadanie prawdopodobnie nie uzyskam 100%, więc
jestem mega wkurzony
5 maj 21:24
Kaspian: jakies punkty napewno dostaniesz za to zadanie na podstawie są mało surowi
5 maj 21:28
matilc: to okej, chociaż tyle, zobaczymy w czerwcu( w sumie to już praktycznie lipiec)
5 maj 21:32