Równanie prostej
Fruziaa: Wyznacz równanie ogólne prostej
A) (0,4)
B) (2,5)
C) (−3,0)
Sa do tego rysunki lecz nie mogę ich narysować
6 maj 18:44
po prostu Michał: o co chodzi z A,B,C?
to jakies punkty?
6 maj 18:46
Fruziaa: To s podpunkty.
Powinno być z małych literek.
Nie mogę tych rysunków coś narysować
6 maj 18:52
Fruziaa: Są *
6 maj 18:52
Fruziaa:

A) y=4
6 maj 18:55
po prostu Michał: zeby wyznaczyc rownanie prostej, potrzebujemy wiecej niz jeden punkt... (dwa starcza(
inaczej jest ich nieskonczenie wiele... (tych prostych)
6 maj 18:56
Fruziaa:

b) (2,5)
6 maj 18:57
po prostu Michał:

przyklad:
proste przechodzace przez punkt (0,4)
(sa to wszystkie proste, ktore spelniaja rownanie y = ax+4) gdzie za "a" mozna podstawic
dowolna liczbe rzeczywista.
6 maj 18:59
Fruziaa:

C) −3
6 maj 18:59
po prostu Michał: a, to Ty masz do nich rysunki...
"sa do nich rysunki, ale nie moge ich narysowac"
skoro jest rysunek?
to po co rysowac?
w sensie, mozesz przerysowac?
hmm
6 maj 19:00
Fruziaa: Mam takie rysuki (sorry lecz jakoś udało mi się je narysować) i tu mam problem jak napisać
równanie ogólne prostej .

Jak mam jeden punkt .?
6 maj 19:00
Fruziaa: Tak mam Ale nie umiem na tej stronie rysowac ale jakoś dałam radę wiadomo o co chodzi
6 maj 19:01
po prostu Michał: Czyli
masz narysowany rysunek i masz wyznaczyc rownanie prostej.
no to zacznijmy od podpunktu a)
mamy jakis punkt (0,4)
ta prosta to nic innego jak prosta rownolegla do osi Ox.
a takie proste maja wspolczynnik "a" rowny zero.
skoro rownanie prostej to y = ax + b
natomiast a = 0, to nasza prosta jest teraz y = 0*x + b −−−> y = b
zatem te rownanie to y=4
6 maj 19:05
po prostu Michał:
b) (2,5)
jesli ten rysunek masz na kratkach, to zaznacz jeszcze jeden punkt na tej prostej
i odczytaj jego wspolrzedne.
6 maj 19:06
Fruziaa: Mamy y=4 a jak wyznaczy równanie ogólne .?
Ax+By+C=0 .
6 maj 19:09
po prostu Michał: skoro y=4, to y − 4 = 0 <−rownanie ogolne , gdzie A = 0, B = 1, C = − 4
6 maj 19:12
Fruziaa: A no tak , dzięki
A podpunkt C .?
6 maj 19:13
po prostu Michał: a co z podpunktem b) jak napisalem?
bo po twoim rysunku nic nie stwierdze

co do c) (−3,0)
tak jak w podpunkcie a) mielismy rownolegla do osi OX, tak tutaj mamy rownolegla do igrek
(OY). Prosta jest rownolegla do osi OY, gdy ma rownanie x = coś tam
zatem rownanie prostej przechodzacej przez punkt − 3, to x = − 3
czyli ogolne to x + 3 = 0, zatem wsplczynniki A = 1, B = 0, C = 3
6 maj 19:15
Fruziaa: Punkt (0,0) jest jeszcze zaznaczony w punkcie b.
6 maj 19:20
Fruziaa: Rozwiazanie 5x−2y=0.?
Dziękuję 🙂
6 maj 19:26
po prostu Michał:
b)
to mamy 2 punkty (0,0), (2,5)
y = a(x−x
1)+y
1
zatem
| 5 | | 5 | |
| x − y = 0 <−−rownanie ogolne, gdzie A= |
| , B = − 1, C = 0 |
| 2 | | 2 | |
6 maj 19:34
Fruziaa: Dziękuję 🙂
6 maj 20:18