prawdopodobieństwo
karoleo: W kazdej z dwóch szuflad jest tyle samo rekawiczek prawych i lewych, a trzecia szuflada
jest pusta. Z kazdej z dwóch pierwszych szuflad losujemy jedna rekawiczke i wkładamy je
do trzeciej szuflady. Nastepnie z trzeciej szuflady losujemy jedna rekawiczke. Oblicz
prawdopodobienstwo tego, ze rekawiczka wylosowana z trzeciej szuflady jest lewa.
6 maj 12:02
Pytający:
Przed losowaniami:
− szuflada 1: n rękawiczek lewych, n rękawiczek prawych
− szuflada 2: n rękawiczek lewych, n rękawiczek prawych
− szuflada 3: 0 rękawiczek lewych, 0 rękawiczek prawych
Z szuflad 1 lub 2 możemy wylosować do przełożenia rękawiczkę lewą z prawdopodobieństwem
| | n | | 1 | | n | | 1 | |
|
| = |
| . Prawą też z prawdopodobieństwem |
| = |
| . |
| | 2n | | 2 | | 2n | | 2 | |
Zatem:
P(z trzeciej wylosujemy lewą)=
| | 1 | | 1 | | 0 | |
= |
| * |
| * |
| + // z 1 prawą, z 2 prawą, wtedy w trzeciej mamy 2 prawe |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| * |
| * |
| + // z 1 lewą, z 2 prawą, wtedy w trzeciej mamy 1 lewą, 1 prawą |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| * |
| * |
| + // z 1 prawą, z 2 lewą, wtedy w trzeciej mamy 1 lewą, 1 prawą |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
+ |
| * |
| * |
| = // z 1 lewą, z 2 lewą, wtedy w trzeciej mamy 2 lewe |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 maj 13:49