matematykaszkolna.pl
podstaiwneie czy cos mta,m xD: y'+y=2x*e−x mam gdzies blad w tym podstawianiu, ze wybieram np. y = (Ax+B)e−x y ' = ... y + y' = 2xe−x i otrzymuje A = 2x wiec koncowo jest y = 2x2e−x a powinno byc x2e−x wg wolfram alpha co robie zle?
6 maj 16:14
Adam: metodą na zgadywanie powinieneś wiedzieć że skoro po prawej mamy wielomian stopnia 1 pomnożony przez funkcje wykładniczą, to y musi być wielomianem stopnia 2 pomnożonym przez tą funkcję wykładniczą y=(Ax2+Bx+C)e−x
6 maj 16:25
Mariusz: To jest rownanie liniowe i jesli chcesz podstawiac to mozesz zastosowac podstawienie uzyte przez Bernoulliego y=uv chociaz zwykle rozwiazuje sie je uzmienniajac stale Najpierw rozwiazujesz jednorodne y'−y=0 a nastepnie zakladasz ze calka rownania niejednorodnego jest postaci y(x)=C(x)yj(x) gdzie yj(x) to calka rownania jednorodnego
6 maj 16:39
Jack: @Adam, a wczesniejsze przyklady rozwiazywalem tak jak ten i bylo dobrze...
6 maj 16:41
Adam: Jack, czy ty sugerujesz że współczynnik A który jest stałą powinno się przypisać jako funkcję ? !
6 maj 16:43
Adam: Jack, co to znaczy "było dobrze..." no cholera, to nie znaczy że sposób był dobry!
6 maj 16:45
Jack: ja, oczywiscie ze nie.
6 maj 16:45
Jack: #tak to jest jak z niejednego kompa sie pisze.
6 maj 16:46
Jack: @Adamm Polecisz jakas literature do tego typu rownan? ewentualnie jak to sie wgl nazywa?
6 maj 16:47
Adam: to się nazywa równanie różniczkowe 1 rzędu niejednorodne co do literatury, jestem pewien że Mariusz ma parę książek do polecenia
6 maj 17:11
Adam: liniowe, w dodatku
6 maj 17:11
6 maj 17:31
Jack: kk, dzieki
6 maj 17:36
Mariusz: Napisze moze z jakich ksiazek ja korzystalem Niedoba Rownania rozniczkowe zwyczajne i czastkowe Szlek Lanowy Przybylak Rownania rozniczkowe Gewert Skoczylas Rownania rozniczkowe zwyczajne Nikliborc Rownania rozniczkowe (glownie ze wzgledu na Riccatiego) Z zagranicznych W.W. Stiepanow Kurs rownan rozniczkowych N. M. Matwiejew Metody calkowania rownan rozniczkowych zwyczajnych Zbiory zadan A F Filippow Zbior zadan z rownan rozniczkowych W Krysicki L Wlodarski Analiza matematyczna w zadaniach Troche o rownaniach rozniczkowych miales juz u Franciszka Lei w jego Rachunku rozniczkowym i calkowym
6 maj 20:01