trojkąty
wojtek: pole trojkata o bokach 7 i 10 jest rowne 10
√6 wowczas pozostaly bok tego trojkata moze miec
rownosc
B).9
C)3
√6
D)7
probowałem to zrobić wzorem na pole P=1/2 a*b*sin alfa
i wyszlo mi 10
√6=35sinalfa
sinalfa= 10
√6/35 ≈0,699
czyli cos alfa=45 i dalej tw. cosinusow, ale wynik to 5
√2 dlaczego tą metodą nie wyszedł mi
dobry wynik?
6 maj 18:02
po prostu Michał: bo cos alfa na pewno nie wynosi 45.
6 maj 18:10
po prostu Michał:
| | 1 | |
P = |
| * 7 * 10 * sin α = 10√6 |
| | 2 | |
35 sin α = 10
√6
teraz z jedynki tryg. sin
2α + cos
2α = 1
| | 24 | | 25 | |
cos2 α = 1 − sin2α = 1 − |
| = |
| |
| | 49 | | 49 | |
| | 5 | |
cos α = |
| (jesli zalozymy ze trojkat jest ostrokatny) |
| | 7 | |
z tw. cos.
c
2 = 7
2 + 10
2 − 2*7*10*cos α
c
2 = 149−100 = 49
c = 7
6 maj 18:13
wojtek: a ja poszedłem na skróty i 2√6/7 wyszlo mi 0.6998 i z tablic wartosci geometrycnzych wziąłem,
sin 45
bo na oko zobaczylem, ze 0,7071 ma bliżej do 0,6998 niż 0,6947, a tak to wszystko by się
zgadzało
6 maj 18:19
po prostu Michał: z przyblizeniami tez by wyszlo, gdybys wzial
cos α = 0,7071 , a nie 45o, bo przeciez α ≈ 45o, a nie cosinus tego kata.
6 maj 18:45
wojtek: nie wyszło by
6 maj 19:01
po prostu Michał: wyszlo by ≈ 7,0714920632070287292180716052427
a to juz bys sie domyslil, ze chodzi o liczbe "7"
6 maj 19:03
wojtek: Dzięki, jak tak patrzę na twoje obliczenia to sobie myślę że jesteś prze chuj
6 maj 19:08