matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
maniek:
|x+5|
lim
(x−5)(x+5)
4
x−> −5
6 maj 18:34
po prostu Michał:
zbadaj granice lewo i prawo stronna
6 maj 18:40
po prostu Michał:
−(x+5)
−1
lim przy x−> − 5
−
to mamy lim
=
= −
∞
(x−5)(x+5)
4
(−10)*0
−
x+5
1
natomiast przy x−> − 5
+
to mamy
=
= −
∞
(x−5)(x+5)
4
(−10)*0
+
lewostronna = prawostroona (granica) zatem tamta granica (z polecenia) wynosi −
∞
6 maj 18:54