Oblicz pochodną
SEKS INSTRUKTOR : Oblicz pochodną
√x2−2x+17+√x2−8x+20
6 maj 12:28
Leo: 12√x2−2x+17x(2x−2)+12√x2−8x+20x(2x−8)
6 maj 12:31
mat: oblicz pochodną pierwszego członu, potem drugiego i dodaj!
Zrobie dla przykładu pierwszy
| | (x2−2x+17)' | | 2x−2 | | x−1 | |
(√x2−2x+17)'= |
| = |
| = |
| |
| | 2√x2−2x+17 | | 2√x2−2x+17 | | √x2−2x+17 | |
6 maj 12:32
Leo: czyli 2x−22√x2−2x+17 + 2x−82√x2−8x+20
6 maj 12:32
Leo: dokładnie tak jak pisze mat
6 maj 12:33
SEKS INSTRUKTOR : Mat − robisz to ze wzoru ?
pochodna z pierwiastka to ("pod pierwiastkiem")` dzielone przez 2*pierwiastek?
6 maj 12:33
Leo: (√x)'=12√x(x)'
6 maj 12:39
Leo: tak to działa
6 maj 12:40
mat: Jak pod pierwiastkiem też jest jakaś funckja f(x), to pochodą liczby się wg
6 maj 12:48
mat: Jak ci to coś powie, to jest to pochodna funkcji złożonej
6 maj 12:49
SEKS INSTRUKTOR : Tak − tylko zastanawia mnie − nie ma tego wzoru w kartach wzorów do matury, a zadanie trafiłem
w jednym z testów.
Sprawa wygląda tak, że pochodną złożoną umiem liczyć, pochodną pierwiastka również, ale
myslalem ze jest jakis inny sposob na to − moze wczesniejsza czesc zadania musialbym zrobić
inaczej :0
Trudno − wieczorem pomysle
6 maj 13:23
Kacper:
Nie może być takiego zadania na maturze R. Jedynie w zadaniach optymalizacyjnych czasem pojawia
się funkcja z pierwiastkiem, ale tam się robi się pewien "myk", który pozwala uniknąć liczenia
pochodnej.
6 maj 13:30
SEKS INSTRUKTOR : Pokażesz ten myk, albo zadanie, gdzie ten myk jest?
Podejrzewam, że wychodzi funkcja z pierwiastkiem, pisze się "YYYEEE ten no funkcja ma wartość
największą jak to pod pierwiastkiem największe" i liczy pochodną z tego "pod pierwiastkiem"
o to chodziło?
6 maj 13:39
Leo: tak
6 maj 13:58