Rozwiąż równania zespolone
bartek: Równania z liczbami zespolonymi do rozwiązania , wie ktoś jak się za nie zabrać ?
1) z⋅ z ̅+(z−z ̅ )=3+2i
2) sinz=2i
Kreski mają być nad "z"
6 maj 18:54
bartek: ?
6 maj 19:13
po prostu Michał:
1) podstawmy za z = x+iy, wtedy
_
z = x − iy
czyli
(x+iy)(x−iy) + [(x+iy)−(x−iy)] = 3 + 2i
x2 + y2 + [iy+iy] = 3 + 2i
x2 + y2 + 2iy = 3+2i
stad mamy ukad rownan
{x2+y2 = 3
{2y=2
rozwiaz, wlasciwie to jedna zmienna jest...
6 maj 19:19
bartek: ok to już mam , wyliczyłem że x=−√2 lub x=√2 y=1
Ale jak zabrać się za 2 ?
6 maj 19:21
bartek: sin(x+iy)=2i
6 maj 19:23
po prostu Michał: na wikipedii jest wzorek
sin(x+iy) = sinx coshy + icosx sinhy
6 maj 19:25
bartek: Nie wiem czy tak moge to rozwiązac ale ..?
x+iy=2i
x=0
y=2
6 maj 19:25
po prostu Michał: nie, tak to nie dziala...
6 maj 19:25
bartek: sinxcoshy+icosxsinhy=2i ?
6 maj 19:26
po prostu Michał: z tego otrzymujemy
{sinxcoshy = 0
{cosxsinhy = 2
(nie jestem pewien czy to dobra droga, bo takich przykladow nigdy nie liczylem

)
6 maj 19:28
g:
1) Zakładam że z
− to z sprzężone. Wolę oznaczenie z
*.
z = x + iy, z*z
* = x
2 + y
2, z−z
* = 2iy
Trzeba rozwiązać układ równań:
x
2+y
2 = 3
2y = 2
2) sin(x+iy) = sin x cosh y + i cos x sinh y = 2i
x = 0, sinh y = 2
(e
y)
2 − 4 e
y − 1 = 0
Δ=... itd. na końcu y = ln(...)
6 maj 19:29
bartek: chyba dobrze myślisz... wielkie dzięki
6 maj 19:29
bartek: A jeszcze jedno , ma ktos jakies wskazówki/pomysły cokolwiek jak się zabrac za takie coś:
2.Znaleźć funkcję analityczną f(z)=u(x,y)+iv(x,y) (a następnie zapisać ją w postaci zespolonej
wiedząc, że
u(x,y)=x2−y2+xy;
u(x,y)=x/(x2+y2 ).
6 maj 19:34
bartek: Będe wdzięczny za wszelką pomoc
6 maj 19:45