Oblicz całkę
Reev: ∫(−3x+2)/(x3−x2+2)dx
6 maj 14:37
dociekliwy:
Rozkład na ułamki proste.
6 maj 14:48
Mariusz:
x
3−x
2+2
W(−1)=−1−1+2=0
x
3−x
2+2=x
3+1+1−x
2
(x+1)(x
2−x+1)+(x+1)(1−x)=0
(x+1)(x
2−2x+2)=0
| A | | B(x−1)+C | | −3x+2 | |
| + |
| = |
| |
| x+1 | | (x−1)2+1 | | x3−x2+2 | |
6 maj 14:49
piotr: | −3 x + 2 | | 1 | | x | |
| = |
| − |
| = |
| x3 − x2 + 2 | | 1 + x | | 2 − 2 x + x2 | |
| | 1 | | 1 | | 2x−2 | | 2 | |
= |
| − |
| ( |
| + |
| ) = |
| | 1 + x | | 2 | | 2 − 2 x + x2 | | 2 − 2 x + x2 | |
6 maj 15:04