matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z Taczewa
Powała:
1. Z urny, w której jest po pięć kul białych, czerwonych i niebieskich, losujemy jednocześnie trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej jedna z nich będzie biała.
1
1
1
2. Wiadomo że x+y−z=13 oraz
+
−
=0. Oblicz wartość sumy x
2
+y
2
+z
2
.
x
y
z
6 maj 14:50
Jack:
2. (x+y−z)
2
= 169 rozpisz lewa strone, nastepnie
1
1
1
+
−
= 0 <− pomnoz razy 2xyz
x
y
z
6 maj 14:53
Powała:
Wyrażam się w samych superlatywach o twoich umiejętnościach. Dziękuję
6 maj 15:00
Adam:
1.
15
3
|Ω|=
10
3
|A'|=
10
3
P(A)=1−
=67/91
15
3
6 maj 15:05