wektory
PrzyszlyMakler: Wektor u ma dodatnie współrzedne i długość 10. Jest on prostopadły do prostej 3x + 4y − 8 = 0
Wyznacz u.
u = [A,B]
prosta 3x + 4y −8=0
! Nie wiem czy tak można, ale warunek prostopadłości A
1A
2 + B
1B
2= 0
3A + 4B = 0
3A = −4B
A=−4/3B
i pitagoras
niestety wychodzi źle.
Jak to zrobić, dlaczego źle? Proszę o pomoc i o wskazówki i jakieś rady naukowe dotyczące
wektorów, słabo z nimi u mnie
6 maj 22:26
PrzyszlyMakler: oczywiscie mial być długi pierwiastek
6 maj 22:29
Leo: A,B >0 i A=−4/3B się wyklucza
6 maj 22:31
PrzyszlyMakler: 
to jak to zrobić?
6 maj 22:32
Adam: wektor <3; 4> jest normalny do prostej
prostopadły do niej
u=<3k; 4k>
6 maj 22:36
PrzyszlyMakler: Adam, wytłumaczyłbyś mi jak to działa? Bo w końcu ten warunek..
6 maj 22:39
Leo: narysuj sobie tę funckje liniową zauważ, że działa jak wektor [−3,4] albo [3,−4]
6 maj 22:40
Adam: wektor wodzący prostej to by był taki
x=k to y=(−3/4)k+2
czyli wektor wodzący (równoległy) to byłby <4k; −3k>
wektor normalny (zawsze to jest ten przy współczynnikach x, y) to za to <3; 4>
masz jakiś wektor <3k; 4k> i wyliczasz k, k=2
6 maj 22:41
Leo: adam. to chyba warunek równoległości, czy się myle ?
6 maj 22:41
Mila:

k: 3x + 4y − 8 = 0 to jest równanie prostej w postaci ogólnej.
wektor prostopadły do prostej k to :
v
→=[3,4]
|v|=
√32+42=5
u
→=[6,8] lub [−6,−8]
6 maj 22:42
Adam: później, już na studiach, zobaczysz że równanie płaszczyzny to
ax+by+cz+d=0
i wektor normalny czyli prostopadły to niej to zawsze <a; b; c>
tutaj jest analogicznie
6 maj 22:46
Leo: a to zwracam honor
6 maj 22:49
PrzyszlyMakler: Milo, a dlaczego napisałaś, = 5, a nie 10?
6 maj 22:55
PrzyszlyMakler: A OK, nie ważne... Ty obliczyłaś pierwiastek z 25, ok..
6 maj 22:58
Adam: √32+42=10 ?
6 maj 22:58
Mila:
v=[3,4]
|v|=√32+42=√9+16=√25=5 długość wektora v
u=[6,8]
|u|=√62+82=√36+64=√100=10
6 maj 22:58
PrzyszlyMakler: Czyli reasumując: do prostej Ax By + C=0
Wektor prostopadły do tej prostej ma współrzędne
[Ak, Bk]
Wektor równoległy do tej prostej ma współrzedne
[Bk,Ak]
I jak mam wektor z= [A,B]
to wektor prostopadły do tego wektora ma współrzedne [−Bk,Ak]
a równoległy [Ak, Bk]
wszystko poprawnie?
6 maj 23:00
Mila:
Zaraz.
6 maj 23:02
Metis: matematyka.pisz.pl/strona/1214.html
Nie mąć już sobie w głowie.
Odpocznij od cyferek, to pomoże bardziej od rozwiązywania jeszcze zadanek.
6 maj 23:04
Mila:
Ax+By+C=0 równanie ogólne prostej
[A,B] − wektor prostopadły do prostej
[kA,kB] || [A,B] , k≠0
[−B,A] ⊥| [A,B]
[B,−A] ⊥| [A,B]
===============
k: 3x+5y+8=0 i m: 5x−3y+D =0 proste prostopadłe
k: 3x+5y+8=0 i 3x+5y+10=0 proste równoległe
6 maj 23:17
PrzyszlyMakler: Dziękuję za wszystko Milu

bardzo mi się coś takiego przyda. A zechcesz mi jeszcze wyjaśnić,
jak Ty rozwiązywałaś to zadanie 22:42? Bo obliczyłaś najpierw długość wektora o jednostce (?)
1

Chodzi o to, że w ogółle nie posługiwałas się parametrem "k"
6 maj 23:51
Mila:
Może jutro to wyjaśnimy z przykładami, dzisiaj Dobranoc

Też idź spać, abyś jutro miał jasny umysł.
7 maj 00:14
PrzyszlyMakler: Ok, dzięki za wszystko!
7 maj 00:14
PrzyszlyMakler: Wektor równoległy do prostej o rownaniu y=7/24x +4 o dodatnich współrzędnych długości 10.
Wychodzi mi dobrze [−9,6 , 2,8 ] Ale wynik na minusie. To mogę tak bez uzasadnienia przemienić
na plus bo tego chcieli w zadaniu ?
7 maj 11:14
PrzyszlyMakler: refresh
7 maj 15:33
Mila:
7x−24y+96=0
[7,−24] ⊥k
a
→=[24,7] ||k
szukamy wektora równoległego do a
→ o długości 10.
b=[24k,7k] i k>0
√(24k)2+(7k)2=
√576k2+49k2=10
2
625k
2=100
b=[24*0,4;7*0,4]
b=[9,6; 2,8]
7 maj 17:25
PrzyszlyMakler: Wektor równoległy do prostej jest więc postaci [−B, A]?
7 maj 19:32
PrzyszlyMakler: Proszę o odpowiedź
7 maj 20:19
Mila:
Tak, lub [B,−A] zależy od sytuacji znakowej w równaniu ogólnym.
7 maj 20:22
PrzyszlyMakler: Kiedy będzie tak A Kiedy tak ?
7 maj 22:16
Adamm: PrzyszłyMakler, oba są równoległe
różnią się jedynie zwrotem
7 maj 22:23
Mila:
W zależności od potrzeb. Możesz mieć takie polecenie jak w poprzednim zadaniu.
Np. taki problem: dana prosta k:
k: 2x+5y−6=0
[2,5] −wektor prostopadły do prostej k
Prosta prostopadła do k :
m: 5x−2y+D=0 , D wyznaczysz, gdy będziesz miał wsp. punktu przez który przechodzi nowa prosta.
m⊥k
Ale możesz zapisać tak:
−5x+2y+D=0 ja wolę, gdy przy x jest dodatni wsp.
Jednak to jest ta sama prosta .
7 maj 22:27
Metis: Robisz sobie krzywdę
Przyszły 
Pamiętam gdy uczyłem się w ciągu kilku dni bez przerwy do kolokwium z AM, na kolokwium miałem
dość cyferek i praktycznie nie myślałem.
7 maj 22:31
PrzyszlyMakler: Ogarniam. Dziękuję Mila.
Spoko Metis, już się nie uczę wracam tylko do zadań które kiedyś mnie pokonały I ogarniam
wektory bo je słabo umiem A nigdy czegoś takiego na maturze nie było.
7 maj 22:47
Metis: Powodzenia
8 maj 12:10