matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ma
Geniusz:
Ktoś potrafi wyprowadzić wzór (a+b)
2
=a
2
+2ab+b
2
. Podobno nie jest to za łatwe, ale wykonalne. Dzieki
6 maj 00:26
Geniusz:
(a+b)
2
−a
2
=2ab+b
2
(a+b−a)(a+b+a)=2ab+b
2
/:b
(a+b−a)(a+b+a)
=2a+b
b
6 maj 00:31
Krzysiek:
(a+b)
2
=a
2
+2ab+b
2
6 maj 00:34
Geniusz:
PIĘKNY DOWÓD
!
6 maj 00:35
Janek191:
Albo tak : ( a + b)
2
= ( a + b)*(a + b) = a*a + a*b + b*a + b*b = a
2
+ 2 a*b + b
2
6 maj 08:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick