Udowodnij indukcją że dzieli się przez 12
Indukcja: udowodnij że wielomian W(n)=n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielny przez 12
n=1 −−> W(n)=24
Założenie:
12|W(n)
Teza: 12|W(n+1)
W(n+1) = (n+1)(n+2)(n+3)(n+4) = (n+1)(n+2)(n+3)n +(n+1)(n+2)(n+3)4
I nie wiem jak to mam zrobić tak naprawdę
6 maj 18:45
Jakup: n jest całkowita? Jeśli tak to masz iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych...
<−−Podpowiedź
6 maj 18:50
Indukcja: No, ale jak zrobić dowód że iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 24 ? :{
6 maj 18:55
Indukcja: Bo teretycznie mg napisać, że sa tam liczby ktore dziela sie przez 2,3,4 wiec dziela sie przez
24, wiec tez przez 12 ale tak mateamtycznie fajnie moze jakis dowod ? Tak z ckw bo nie mg
znalezc w necie
6 maj 18:57
Jakup: w czterech kolejnych liczbach jest jedna podzielna przez 2 jedna przez 3 i jedna przez 4
6 maj 18:58
Jakup: to jest fajny matematyczny dowód
6 maj 18:58
Jakup: możesz sprowować pobawić się modulo i podstawić wszystkie możliwośc... ale to męczące
6 maj 18:59
Jakup: możesz też sprawdzić wszystkie możliwości bez modulo, ale to jeszcze bardziej męczące
6 maj 19:02