pochodna
PAPUGA: Korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie, wykaż że f(x)=x+|x+2|
nie jest różniczkowalna w punkcie x
0=−2.
zrobiłem coś takiego:
| | ⎧ | −2 gdy x≤−2 | |
| x+|x+2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x+4 gdy x>−2 | |
więc
lim−>−2= −4+4=0
funkcja nie jest różniczkowana bo w punkcie x
0=−2 lim=0 a funkcja w punkcie x
0=−2 przyjmuje
wartość −2.
Dobrze?
6 maj 20:58
Adam: co ty napisałeś to ja nie wiem, tego się doczytać nie można
6 maj 21:01
PAPUGA: no nie wiem jak to zrobić, więc zrobiłem tak jak wyżej
6 maj 21:02
Adam: x+|x+2|=2x+2 gdy x>−2
6 maj 21:04
PAPUGA: a tak, błąd rachunkowy,
6 maj 21:05
Adam: | | x+|x+2|−(−2+|−2+2|) | |
limx→−2 |
| |
| | x−(−2) | |
to jest granica którą masz zbadać
6 maj 21:07
PAPUGA: no dobrze, dzięki za odpowiedź
ale jak do tego dojść
6 maj 21:09
Adam: pochodna w punkcie x
0 funkcji f(x) to zgodnie z definicją
6 maj 21:10
PAPUGA: ok, dzięki
a co znaczy że funkcja jest różniczkowalna?
i kiedy jest a kiedy nie jest?
6 maj 21:12
Adam: kiedy pochodna w danym punkcie istnieje to pochodna jest w tym punkcie różniczkowalna
jest kiedy istnieje ta granica, a nie jest kiedy nie istnieje
6 maj 21:14
Adam: to pochodna jest w tym punkcie różniczkowalna
to funkcja jest różniczkowalna, oczywiście
6 maj 21:14
PAPUGA: nie wiem czy dobrze liczę granice ale wychodzi mi 0/0 (zero podzielić na 0)
6 maj 21:20
Adam: źle liczysz, ponieważ 0/0 nie jest liczbą
6 maj 21:20
Adam: tutaj badasz granicę z lewej oraz z prawej strony
6 maj 21:21
PAPUGA: | −2−+|−2−+2|−(−2+|−2+2| | | −2−+2 | | 0− | |
| = |
| = |
| |
| −2−+2 | | 0− | | 0− | |
6 maj 21:29
Adam: nie potrafisz, rozumiem
pokażę ci jako przykład
| | x+2+|x+2| | | x+2−(x+2) | |
limx→−2− |
| = limx→−2− |
| =limx→−2− 0 = 0 |
| | x+2 | | x+2 | |
6 maj 21:32
PAPUGA: ponieważ patrzymy z lewej strony to przed wartością bezwzględną trzeba dać − bo funkcja
przyjmuje
wartości ujemne?
6 maj 21:35
Adam: tak
x<−2 więc x+2<0
możemy przyjąć |x+2|=−(x+2)
6 maj 21:37
PAPUGA: coś takiego?
sorki że męczę i robię głupie błędy, ale dopiero pierwszy raz robię podobne zadanie
6 maj 21:42