pochodne
stereometria: Jak policzyć pochodną tego wyrażenia: P=4πr√25−r2
6 maj 13:32
Leo: wrzuć r pod pierwiastek i licz pochodną z pierwiastka
6 maj 13:34
Leo: potrzebne Ci do optymalizacji ?
6 maj 13:35
Max: P=4pir√25−r2=4pi√25r2−r4
(4pi√25r2−r4)'=4pi(√25r2−r4)'=...
wystarczająca wskazówka?
6 maj 13:35
Max: Jeśli potrzebne do zadania z optymalizacją, to możesz pominąć stałą 4pi, ponieważ nie wpływa
ona na znaleziony argument, dla którego wartość jest największa, tylko wpływa na samą wartość.
6 maj 13:36
Max: I tak samo można pominąć pierwiastek, bo on też nie będzie wpływał na argument, dla którego
osiągana jest największa wartość. A jak zostanie Ci tylko 25r2−r4 to będzie o wiele łatwiej
policzyć pochodną
6 maj 13:37
Leo: i możesz optymalizować samo wyrażenie pod pierwiastkiem
6 maj 13:37
Leo: no własnie
6 maj 13:38
Max:
6 maj 13:38
stereometria: | | 1 | |
tak, do optymalizacji, z któego wzoru mam skorzystać? f'(x)= |
| ? |
| | 2√x | |
6 maj 13:42
Leo: tak, + pamiętaj, że jest to złożenie funkcji
6 maj 13:44
Max: stereometria:
| | 1 | | 1 | |
Sorki że się przyczepię, ale jest (√x)'= |
| , a nie f'(x)= |
| , wiem o czym |
| | 2√x | | 2√x | |
myślisz i wiem że wiesz z którego wzoru korzystać, tylko zapis mi się nie podobał

Po drugie, naprawdę łatwiej dla Ciebie będzie gdy zrozumiesz, dlaczego ten pierwiastek można w
ogóle wywalić i dlaczego warto liczyć pochodną z funkcji wielomianowej... no ale nic nie
narzucam, licz
6 maj 13:51
StrasznyNieogar: Max jaki komentarz na maturze jest wskazany przy "wywalaniu" pierwiastka licząc pochodną?
6 maj 13:52
Leo: jeśli ćwiczysz do matury to ja Ci polecam pisać że " wartość √25r2−r4 jest największe kiedy
25r2−r4 jest największe, czyli optymalizuje 25r2−r4" liczysz sobie łatwą pochodną i
wszystko wychodzi
6 maj 13:53
Max: "Szukam takiego argumentu r, dla którego wartość funkcji f(r) jest największa. 4pi oraz
działanie pierwiastkowanie nie wpływa mi na szukane r więc mogę je pominąć"
Jak napiszesz coś takiego to nikt sie nie przyczepi bo widać że zdający rozumie dane
zagadnienie i szuka najoptymalniejszego rozwiązania, a nie kładzie sobie kłody pod nogi
6 maj 13:55
StrasznyNieogar: Okej, coś takiego postaram się napisać jak będzie pochodna
6 maj 14:25